Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) намали наложеното от Висшия съдебен съвет (ВСС) дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова. Срокът на понижаването й в длъжност съдия в Софийския районен съд (СРС) е редуциран от две години на една година, съобщава „Правен свят".

Припомняме, през април ВАС отхвърли искането на съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност. Тя е понижена за две години в съдия в Софийския районен съд. В молбата си съдийката поиска да бъде спряно изпълнението на решението на ВСС. Тодорова беше наказана с понижаване в длъжност на 27 март.

Първоначалното предложение на дисциплинарния състав към ВСС беше за намаляване на заплатата с 25 %. Това е второто наказание за Тодорова, след като предишният ВСС я уволни за същото нарушение - забавяне на мотиви по две дела. През юли 2013 г. уволнението на съдийката беше отменено от ВАС.

Съставът на ВАС с председател съдия Александър Еленков реши, че наложеното на Тодорова дисциплинарно наказание „по вид съответства на тежестта на нарушението и предизвикания от него обществен отзвук, но по размер е прекомерно тежко с оглед на високата индивидуална натовареност на съдия Тодорова през процесния период и останалите обстоятелства, при които е извършено нарушението". В този контекст съставът излага подробно всички обстоятелства, свързани с дългата дисциплинарна одисея на съдия Тодорова, започнала още през 2011 г., както и обстановката, в която тя се развива.

В решението на ВАС се казва, че два от основните белега на лошото правораздаване са нееднаквото прилагане на закона и бавното правосъдие. В тази връзка за забавените мотиви съдът приема, че сроковете за изготвянето им са задължителни.

Потърсена за коментар Тодорова каза, че ще обжалва това решение, след като се запознае подробно с него. Тя работи в СРС вече три месеца.