Намалиха от 8 на 5 години затвор присъдата на Филип Михайлов за катастрофата, при която загинаха 16-годишните Велислава Цанкова от Троян и Марино Цветанов от село Лесидрен, съобщиха от съда. Вместо да бъде лишен от право да управлява автомобил за 10 години, както бе първоначалната присъда, Великотърновският апелативен съд редуцира това ограничение на 7 години.

Съдът потвърди мярката на младежа, убил две деца при гонка в Лесидрен

Съдът потвърди мярката на младежа, убил две деца при гонка в Лесидрен

Филип Михайлов остава в ареста

Великотърновският апелативен съд намали присъдата на първоинстанционния съд, преквалифицра деянието, което признава за виновен Михайлов и намали наложеното му наказание, съобщават от Апелативния съд в старопрестолния град.

На 01 юли 2016 г. Ловешкият окръжен съд призна подсъдимия Филип Михайлов за виновен в това, че на 11 август 2015 г., около 18:50 часа на пътя за град Троян с колата си "Ауди 80" е карал със скорост около 122,44 км./час и е причинил смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова от град Троян и Марино Цветанов от село Лесидрен. При катастрофата пострада и 5-годишно момиче от град София.

Загиналата в Лесидрен 16-годишна Велислава спечелила обучение в НАСА

Загиналата в Лесидрен 16-годишна Велислава спечелила обучение в НАСА

Заедно с връстници

Първоначалната присъда на Филип Михайлов от Ловешкия окръжен съд бе на 8 години затвор и без право да управлява автомобил за срок от 10 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Присъдата е била обжалвана от подсъдимия и частните обвинители, чрез техните процесуални представители и в Апелативен съд - Велико Търново. Делото е разгледано в открито съдебно заседание на 14 ноември 2016 г. и обявено за решаване.

Според Апелативния съд от Велико Търново били пренебрегнати показанията на трима от свидетелите, които описват поведението на подсъдимия след катастрофата.

8 години затвор за джигита от Лесидрен

8 години затвор за джигита от Лесидрен

Засега остава под домашен арест, тъй като може да обжалва

Доводът на решаващия съд, че действията на подсъдимия не са допринесли по никакъв начин за спасяване живота на пострадалата Велислава Цанкова, според състава противоречали на трайно установената съдебна практика.

"В конкретния случай е установено, че подсъдимият изнесъл от трънака пострадалата на ръце и я поставил в близост до пътното платно, за да могат екипите на спешна помощ да действат по-бързо. Правил опит да се свърже с тел. 112 и след като не успял, призовал децата (които са пострадали - б.р.) да сторят това, както и да носят вода", се казва в съобщението на съда.

Според решението на Великотърновския апелативен съд: "Предприетите от него действия са в съгласие с неговия интелект и неособено голям житейски опит и определено са насочени към спасяване живота на пострадалите". Припомняме, Филип Михайлов е управлявал "Ауди 80" със скорост около 122 км/час.

Поради тази причина, Въззивният съд е счел, че следва да се приложи намалената отговорност и деянието на Филип Михайлов да се квалифицира като деяние, при което деецът е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия или пострадалите. Според състава на Великотърновския Апелативен съд Ловешкият окръжен съд не е приложил закона, който е трябвало да бъде приложен. Обжалваната присъда следва да бъде изменена като деянието на подсъдимия се преквалифицира и да бъде оправдан по първоначалното обвинение.

Отсъствието на вещо лице отложи присъдата на джигита от Лесидрен

Отсъствието на вещо лице отложи присъдата на джигита от Лесидрен

Доктор от "Пирогов" ще бъде доведен принудително от съдебна охорана

Мотивите на Великотърновски апелативен съд за наказанието, което Филип Михайлов трябва да понесе за смъртта на двете 16-годишни деца са: "По отношение на наложеното наказание, Окръжен съд - Ловеч е отчел наличие на четири смекчаващи и две отегчаващи вината обстоятелства, но независимо от превеса на смекчаващите вината обстоятелства е определил наказание в размер на 8 години лишаване от свобода, което е значително над средния размер, предвиден за деянието, в което е признал подсъдимия за виновен (от 3 до 10 години лишаване от свобода), с което е нарушил разпоредбите за определяне обема на наказателната отговорност".

При своя анализ, съставът на въззивния съд е отчел като отегчаващи вината обстоятелства по-високата степен на обществена опасност на деянието. Въззивният съд е отчел и искреното съжаление за нелепата смърт на приятелите му, която подсъдимият преживява.

По тази причина, съставът на Великотърновски апелативен съд е определил наказание от две до десет години лишаване от свобода, а именно 5 години лишаване от свобода, които да бъдат изтърпени при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Съдят втори джигит от Лесидрен – не помогнал на прегазени от авера си деца

Съдят втори джигит от Лесидрен – не помогнал на прегазени от авера си деца

Ловешката районна прокуратура внесе обвинителен акт

Съставът е отхвърлил всички останали възражения на защитата и частните обвинители като неоснователни, като изводите му са подробно мотивирани в решението по отношение на всяко едно от тях.

Решението на Великотърновски апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.