Здравната стратегия за дългосрочни реформи на правителството спечели одобрението на част от опозицията, след като министър Москов лично представи пред депутатите от ресорната комисия своя проект "Цели за здраве 2020", като получи похвала от ДПС.

За да изтъкне важността на реформите в сектора, министърът първо очерта актуалните проблеми - високата смъртност и детска смъртност, както и продължителността на живота на българина, която е най-ниска за ЕС.

Децата в България умират близо два пъти повече, а от 1990 г. насам сме намалели с 1,5 милиона, обяви Москов. По негови сметки до момента плащаме все повече пари за здраве, което пък не се подобрява.

За да се променят тези показатели, Москов се зарече да прокара нова лекарствена политика за качество, безопасност и ефикасност на лекарствените продукти, достъп на достатъчна наличност до лекарствени продукти, гарантиране на устойчивост и предвидимост на разходите за здравни продукти.

За следващите пет години управлението ще се стреми към снижаване на смъртността при бебетата до 6,8 на 1000 живородени и 0,24 на 1 000 при малчуганите до 9-годишна възраст. Повишаване на работоспособността и съответно снижаване на смъртността при лицата в икономическите активни групи също е приоритет, като здравното ведомство си пожелава и да увеличи с 16,4 години средната продължителност на живота на населението.

Въвеждане на лекарски асистенти и парамедици като нови категории персонал за системата с цел прегрупиране на човешките ресурси също ще е част от стратегията за реформи, както и ориентиране на медицинското образование към променящите се потребности.

Министърът планира и облекчаване условията за специализация на лекарите и други медицински специалисти, както и закупуване на 400 линейки, оборудвани за спешна помощ, плюс оборудване, реконструкция, строителство и ремонт на 198 филиала за спешна помощ.

Аз искам да ви поздравя за тези 62 страници документ като фундамент, все едно сте имал предвид нашата партийна програма, похвали го накрая на представянето ДПС депутатът Тунчер Кърджалиев.
Усещаме експертния потенциал, опита на екипа, съставил този документ. Хареса ми почти всичко, продължи народният представител.

Аз не очаквах, че концепцията за реформите в здравето ще бъде предмет на ревност относно това кой е я е писал, влезна в същия шеговит тон и самият министър. В положителните думи на ДПС той видя добър жест.

По-късно, в кулоарите Москов коментира пред медиите, че здравното ведомство прави всичко възможно да промени статута на болниците и те вече да не са търговски дружества.
По думите на министъра, до края на месеца ще е готов законопроект за промени в Закона за лечебните заведения. Запитан дали още държи на идеята да се промени статута на болниците, министърът призна, че все още екипът му продължава да работи по всяка една възможност това да се случи.

Като имаме пълна готовност, ще кажем, че сме готови или ще декларираме невъзможността си, тъй като това също е възможност. Работим по въпроса, най-много време изисква начинът на уреждане на задълженията на болниците, всичко друго е въпрос на технологична процедура, разясни същината на проблема Москов.

Той коментира лаконично и проектонаредба за лекарствата, качена на сайта на министерството. С нея се целяла възможността процентите, които фармацевтичните компании дават като възможни стъпки, да влизат обратно в бюджета на Касата чисто и прозрачно.

Не бе пропусната и подхвърлената в някои медии теза за събиране на болниците в общ холдинг. Някой от моите заместник-министри е издал вътрешна информация и ще бъде бит с пръчка, но това е част от идеите, за които говорим, пошегува се министърът.

Петър Москов призна обаче, че за него обединението на държавните болници в група болници от гледна точка на възможността за централизирано договаряне на позиции, за които сега се плаща прескъпо, е добра идея.