"От година на година намаляват разкритите престъпления." Това заяви пред БНР експертът по сигурността Николай Радулов.

От МВР отчитат, че разкриваемостта на престъпленията за първата половина на 2019 г. е под 50%.

"Тенденцията - всяка година да се регистрират все по-малко престъпления, си съществува. Може в реална бройка разкритите престъпления да са много по-малко от миналата година, но в относително по-малко регистрирания брой ще изглеждат в проценти повече. Това е игра, с която сме свикнали", пдочерта експертът. 

По думите му резултатите може да звучат някак бодряшки, но ако се опитаме да анализираме какво стои зад тези цифри, виждаме, че нещата стават все по-зле и по-зле.

Година след година имаме намаляване на регистрираната престъпност. През 2017 година бяха регистрирани малко над 106 хил., през 2018 г. са над 96 хил., а най-вероятно през тази година ще бъдат регистрирани около 90 хил., прогнозира експертът.

Престъпността, която не се регистрира, е поне още толкова, колкото регистрираната, коментира Радулов. Според него хората не се обръщат към полицията, защото като го направят, няма резултат.

"С този темп след няколко години ще трябва да разпуснем МВР, защото престъпността, поне на хартия, ще е изчезнала", заяви експертът по сигурността.

По думите му полицаите, подобно на медицинските сестри, редовно биват лъгани. Той добави, че обещанията, дадени при протестите, се забравят или подменят.

Управляващите в сектор сигурност сякаш нехаят как просъществуват полицаите, за тях е важна само статистическата извадка, допълни Радулов.

За първите 6 месеца на настоящата година са регистрирани 45 988 престъпления, от тях са разкрити малко под 20 000, което е около 41% според доклад на МВР. За сравнение за същия период на миналата година МВР са успели да стигнат до извършителите на 38 на сто от престъпленията.

Традиционно най-голям дял се пада на битова престъпност. Над 86% от всички престъпления са срещу собствеността или личността на гражданите. От общо 39 969 в тази графа, над половината са кражбите.

През първата половина на годината ГДБОП е разбил 54 организирани престъпни групи, се казва още в доклада. Работи се и по линията на тероризма.