До напрежение се е стигнало на започналия като мирен протест след убийството на Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица, съобщава БНТ. Протестът бе пореден за деня. 

Хората са преминали през къщата на арестуваните близнаци и през дома на обвиняемия. Те замеряли имотите с камъни и викали "убийци". Изпратените на място екипи на жандармерията и полицията не са допуснали да се стигне до разрушения и насилие.

Недоволството се предвожда от майката на убитото момче.

Хората са гневни, че разследването не е посочило братята като съучастници. От прокуратурата обявиха, че те ще получат обвинения за лично укривателство.

Арестуваха братя близнаци, заровили тялото на Димитър Малинов от Цалапица
Обновена

Арестуваха братя близнаци, заровили тялото на Димитър Малинов от Цалапица

Те са подпомогнали и убиеца да се укрие

Припомняме, че Окръжна прокуратура-Пловдив установи двама мъже, помогнали на убиеца на Малинов.

Държавното обвинение вече наблюдава досъдебно производство, по което като обвиняем е привлечен Р.Б., на 30 години, за това, че на 20 юли 2023 г. умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър, като убийството е извършено с особена жестокост - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3, вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Вследствие на извършените множество процесуално-следствени действия са били установени двама мъже, които са помогнали на Р.Б., без да са се споразумели с него предварително.

Установено е, че малко след извършване на убийството двете лица са извършили действия по укриване на трупа. Предвид това с постановление от 31 юли 2023 г. Окръжна прокуратура-Пловдив е разделила материали в друго досъдебно производство за извършено престъпление - лично укривателство, което е било изпратено по компетентност на Районна прокуратура-Пловдив.

По делото в спешен порядък се извършват активни действия по разследването с цел в максимално кратък срок да бъде установена фактологията по случая.

Протест в Цалапица след убийството на Димитър Малинов

Протест в Цалапица след убийството на Димитър Малинов

Местни жители твърдят, че има и други замесени в престъплението, освен издирвания мъж

Димитър Малинов изчезна на 20 юли, след като е бил на гости на майка си. Той бе в неизвестност 7 дни преди полицията да открие тялото му.

За престъплението е заподозрян 30-годишен мъж, намиращ се в Германия, за когото е издадена и европейска заповед за ареста.