Групата на Иван Митев – Слънцето разпространявала наркотици по ресторанти, заведения и барове в курортния комплекс „Слънчев бряг” през целия туристически сезон.

Сред заведенията, където са пласирали дрогата е и дискотека „Вижън”, която се свързва с Божо Кравата, чието име нашумя покрай стрелбата срещу Митьо Очите.

Припомняме, по-рано днес спецпрокуратурата съобщи за залавяне на наркобандата.
Тарторът на организираната престъпна група е бил именно Слънцето, който определял местата, където да се разпространяват наркотиците и осигурявал протекция на подчинените си.

В Специализирания наказателен съд, където се гледат мерките им за неотклонение, се изправиха Иван Митов – Слънцето, Методи Зайков – Зайо, Димитър Тодев, Петър Димитров, Божидар Станулов, Стойко Стоев и Марио Говедаров.

Седмината обвинени дойдоха по лятно облекло, някои от тях по джапанки и къси панталони.

Обвиняемите са от София, Банско, Разлог и Стара Загора. Част от тях са осъждани вече, а някои от тях са и рецидивисти.

Заседанието започна с час и половина закъснение от обявеното, тъй като се наложи да им бъдат намерени адвокати, които и да се запознаят с материалите.

Прокуратурата поиска членовете на групата да останат в ареста, тъй като разполага солидни доказателства, че са разпространявали наркотици. От държавното обвинение ги определиха като обществено опасни и подчертаха, че има опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление, ако бъдат пуснати на свобода.

От матириалите по делото става ясно, че Марио Говедаров и Методи Зайков свидетелствали, че Иван Митов е човекът, който им осигурява протекция. Те отивали в курорта „Слънчев бряг” в началото на сезона и си тръгвали чак в края.

Всички свидетели са разпознали обвиняемите.
Отново според показанията на разпитаните, Иван Слънцето стоял най-горе в схемата.

Членовете на групата пласирали предимно трева, кокаин и метаамфетамин. По отношение на цените на дрогата стана ясно, че те варирали. Един грам марихуана се търгувал за 10 лв. според свидетел, който си е купувал от Стойко Стоев – Чочо. Екстазито струвало по 10 лв. на таблетка, като хапчето било с логото на футболен клуб „Барселона”.

Според други свидетелски показания членовете на групата се снабдявали с една таблетка екстази за 7 лв., пък я продавали за 9 лв.

Прокуратурата подчерта, че разпространението на наркотици е ставало в заведения, които са се посещавали от стотици, дори хиляди хора, включително и деца, което говори за високата степен на обществена опасност на обвиняемите.

В съдебната зала присъстваха и близки на обвиняемите, като някои от тях пророниха и сълзи.