За първи път в България ще бъде представен медикамент, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMEA) през май 2002 г. Той показва висока ефективност при лечение на умерена и тежка степен на болестта на Алцхаймер.

Новото лечение показва впечатляващи резултати: след прием на Мемантин, болните са способни да вземат много по-активно участие в извършване на нормалните ежедневни дейности. Наблюдава се значително подобрение в цялостните възможности на болния.


Милиони хора по света страдат от Алцхаймер. Около 5 до 8% от популацията на 65 години и около 20 до 50% от хората над 85 години биват засегнати от болестта.

По неофициална статистика страдащите от деменция в България са над 90 хиляди, като почти половината от тях (около 40 хиляди) са с болест на Алцхаймер, пише Здраве.нет.

Новото лечение ще донесе облекчение и на близките на болните, които са ангажирани с ежедневни грижи за тях.

Болестта на Алцхаймер е дегенеративна форма на деменция, при която загиват голям брой нервни клетки и предаването на сигналите в мозъка се прекъсва. С измирането на невроните в мозъка, способностите на болния и неговият характер постепенно се влошават.

Загубата на памет, объркването, проблемите с ориентацията, трудностите с речта, промените в настроението, както и други болезнени симптоми се засилват, докато не настъпи пълна зависимост от сестринска помощ.

Подробности за новото лечение ще бъдат представени на специална пресконференция на 29 януари.