Причината за тежката катастрофа в близост към Своге в събота, 25 август, би могла да е заради състоянието на автомобила, пътя, водача и времето. Повечето от жертвите са били без колан, което също би могло да бъде предпоставка за трагичния инцидент.

Това каза Настимир Ананиев, бивш председател на Транспортната комисия в Народното събрание и настоящ експерт от Института по пътна безопасност в ефира на bTV.

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге
Обновена

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39

Припомняме, при тежка катастрофа край Своге починаха 16 души, 27 са ранени. Те са в "Пирогов", ВМА, Окръжна болница, включително и УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ.

В катастрофата загина и 13-годишно дете.

Ананиев изрази своите съболезнования на близките, приятелите и роднините на починалите хора.

13-годишно дете сред жертвите в катастрофата край Своге

13-годишно дете сред жертвите в катастрофата край Своге

В автобуса са пътували и 15 души от местния хор

Той припомни, че през 2016 г. са били дадени 23 млн. лева за ремонт на пътя, а 365 са били дните за заявки за дефекти. Сигнали (за състоянието на пътя - б.р.) непрекъснато се получават и той е един от ключовите и доста натоварени пътища, обясни Ананиев и добави, че пътят е с голяма концентрация на катастрофи.

Защо има концентрация на катастрофи, има ли проблем, завоят също би могъл да е проектиран по неправилен начин, запита експертът.

Изпълнителната власт трябва да влезе в контрола си и да проверява по-често състоянието на пътищата. Дори и най-прекрасният закон да се направи, ако не се спазват правилата, катастрофите са неизбежни, изрази съжаление Настимир Ананиев.

Експертът призова премиера Бойко Борисов да покани представители на неправителствените организации (НПО) и хора от изпълнителната власт, за да обсъдят и да се види какво би могло да се направи.

Трябва да се види дали не превозът не е бил случаен, предупреди Ананиев.

Той добави, че има и големи очаквания към новия шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски, който ще си свърши добре работата и контролът да се завиши.

Любка Маринова, експерт по пътна безопасност добавим, че мантиналата на пътя се е оказала недостатъчна. Сцеплението на асфалта също не е много добро, валял е пороен дъжд и е напълно възможно да се е образувал аквапланинг, обясни Маринова.

Тя призова управляващите да обърнат внимание на пътя на трагичния инцидент, защото всяка година десетки пострадали и ранени си отиват точно на пътя.

Коланите са задължителни и автобусът, превозвал туристите няма фабрични такива, алармира експертът по пътна безопасност.

Маринова поиска да се поставят и видеорегистратори в автобусите за извършване на автоекспертиза на дейсвията на шофьора, какви решения взима той по време на движение и какво трябва да се направи оттук нататък.