Българската медицинска сестра Нася Ненова осъди своите мъчители и на втора инстанция, съобщи БНР. Тя бе една от петте медицински сестри, обвинени за СПИН-делото в Либия, които престояха 8 години в затвора на джамахирията.

Софийският апелативен съд потвърди решението на първоинстационния Софийски градски съд, според което изтезавалите Ненова служители на либийското Главно следствено управление трябва да ѝ платят обезщетение от половин милион лева.

Присъдата е срещу деветима мъчители, които отделно трябва да ѝ платят 26 617 лв. - парите, които тя не успяла да вземе като медицинска сестра заради 8-годишния си престой в затвора. Макар всеки от тях да е имал различна роля в изтезанията, тримата апелативни съдии смятат, че отговорността им е солидарна.

До делото на втора инстанция се е стигнало по жалба на защитата на либийците - с мотив, че в Либия офицерите са били оправдани за извършените престъпления.

Според съдиите Иванка Ангелова, Златина Рубиева и Красимир Машев няма предоставени доказателства за оправдаването на либийските мъчители. В мотивите на вторинстанционната присъда подробно се описват изтезанията, на които е била подложена Нася Ненова, и страдания, които преживяла през тези осем години.

Заради нечовешките мъчения медицинската сестра е направила пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителният акт срещу нея и последвалите - първо смъртни присъди, а след това доживотни присъди, срещу останалите сестри и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж.

Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Припомняме, на 5 януари 2019 г. Нася Ненова осъди деветима от своите мъчители в либийския затвор.

На 8 януари 2020 г. друга от обвинените български медицински сестри - Валя Червеняшка осъди 12-те си либийски мъчители.

Нася Ненова и Валя Червеняшка са сред петте български медицински сестри, арестувани в Либия, които бяха подложени на мъчение по обвинение, че са отговорни за заразяване на 393 либийски деца със СПИН. Първоначално държавата ни не беше официално уведомена за случая и за него не се говореше.

Българските медицински сестри са Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум"а (или Ашраф ал-Хаджудж) - гражданин на България от юни 2007 г.

Д-р Здравко Георгиев отделно е обвинен в боравене с чужда валута. Той заминава за Либия, когато разбира, че съпругата му - Кристияна Вълчева, е арестувана.

На 9 февруари 1999 година заедно с още десетки медицински сестри Валя Червеняшка бе похитена, арестувана и откарана в столицата на Либия, Триполи. Тя е работила в Бенгази, Либия като медицинска сестра в педиатрична болница "Ал-Фатах".

Заедно с останалите медицински сестри, стажант-медика Ашраф ал- Хаджудж и д-р Здравко Георгиев те преминаха през жестоки изтезания с цел да се получи самопризнание.

Изтезанията са били неописуемо жестоки.

За периода от 16 май 1999 г. до 24 юли 2007 г. в продължение на 2755 дни, Червеняшка е била няколкократно изправяна пред съд и осъждане, но практически лишена от свобода без влязъл в сила съдебен акт.

На 21 юли 2007 година съпругата на тогавашния френски президент Сесилия Саркози взе българските сестри от Либия и ги придружи директно до София.