Възможно е при нов състав на КС ,президентът отново пак да сезира съда за конституционните промени, касаещи служебните правителства. Това заяви пред БиТиВи преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Според нея мотивите, с които част от конституционните съдии, са обявили за непротивоконституционни тези промени, са доста постни. По думите й това показва непознаване на логиката на парламентарното управление и парламентаризма.

По отношение на третият мандат тя посочи, че ИТН е единствената група, в която не се вижда разцепление. Според нея обаче на партията ще бъде трудно да изведе теми, които да обединят всички политически сили. Киселова е на мнение, че преговорите за кабинет с третия мандат може да се окажат Сизифов труд. Тя е категорична, че отиваме на избори през октомври.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков заяви, че не споделя решението на КС за служебния кабинет. Той подчертава, че конституционните съдии са разделени по темата.

По думите му повече от 10 години е предупреждава, че разделянето на ВСС няма да доведе до повишаване на качеството на правосъдието. Нямаше шанс това да мине през КС, подчерта той.

Ако искаме съдебна реформа, трябва фокус върху законодателството. Конституцията бе променена, за да може едни хора да циментират своите възгледи за съдебната власт, смята Цеков.

Според него ИТН е единствената група, готова да води преговори с третия мандат, но друг е въпроса дали тези разговори имат потенциал да доведат до нещо.

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

В гласуването са участвали всички конституционни съдии