Може да има още обвиняеми заради трагедията в село Хитрино през декември. Това допусна директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Евгени Диков, цитиран от БНР.

Припомняме, че трагедията стана на 10 декември рано сутринта. Загинаха седем души. Миналата седмица от прокуратурата оповестиха, че разследването се води по три основни линии.

От версиите категорично се изключва възможността да става дума за умишлено действие или терористичен акт. Почти може да отпадне и версията за неправилно конфигуриране на трасето. Тоест случилото се да е по вина на стрелочник или ръководител движение.

По три версии работи прокуратурата за инцидента в Хитрино

По три версии работи прокуратурата за инцидента в Хитрино

Изключва се умишлено действие или терористичен акт

Така остават три основни версии и не е изключено някои от тях да се комбинират. Вероятно е да става дума за нарушени правила при управлението на подвижния ж.п. състав. Тоест да има случай на превишена скорост например.

Техническата неизправност на влака също е част от това, което прокуратурата нищи.

Третата основна версия е техническа неизправност в ж.п. инфраструктурата. С други думи релсите и стрелките да са били повредени или разместени, обясниха от държавното обвинение.

Няма никакви стърчащи релси в Хитрино, категорични от НКЖИ

Няма никакви стърчащи релси в Хитрино, категорични от НКЖИ

Във връзка със собственото разследване на "Булмаркет"

Засега обвинения са повдигнати само на двамата машинисти от първия локомотив на дерайлиралия влак. Локомотивът от две седмици се намира в София и му се прави експертиза.

Прокурор Диков коментира, че има неща, които действително трябва да се изследват. За анализи е донесено парче от релсата и отворът на пробитата цистерна. С кристалографска експертиза от БАН ще се търси причината за пробивите. Причината за самия инцидент ще може да се каже на базата на комплексните експертизи.

Релса пробила цистерните в Хитрино, според фирмата собственик

Релса пробила цистерните в Хитрино, според фирмата собственик

Според прокуратурата причина за инцидента, отнел 7 живота, е високата скорост, с която влакът е навлязъл

По думите на Евгени Диков скоростта засега е една от причините, които категорично са установени. Той обърна внимание, че ако експертизата покаже, че има неизправности в подвижния жп състав или в железния път, отговарящите за изправността на тези съоръжения, трябва понесат отговорност.

Вече са готови 14 от експертизите, които трябва да установят причините за трагедията.