Не съм обещавал, че лично ще инспектирам темата за черното тото, защото не я познавам". Това заяви пред журналисти главният прокурор Борис Велчев минути преди да започне редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Той посочи, че има информация, че тази сутрин има развитие по случаите с продадените мачове.

На въпрос защо и полицията, и министър Цветан Цветанов дават вяли отговори и защо не се разследва тази сфера главният прокурор заяви: „Вероятно не знаем как, защото не познаваме тази сфера. Във всички случаи не е поради липсата на желание."

Той подчерта, че в Наказателния кодекс единственото подобно криминализирано деяние е незаконният хазарт, който обаче има съвсем други измерения. „Вероятно законът не е много добър и опитът ни е много малък".

Борис Велчев призна, че се притеснява от атаките срещу прокуратурата заради продължаващите провали на шумни дела.

„Кара ме да си мисля къде сме сбъркали и дали сме единствените, които сме сбъркали", допълни Велчев. Той коментира, че на този етап не иска да упреква никого.

Велчев подчерта, че е много неуместно да се правят изводи за едно дело по решение на първата инстанция. Велчев заяви, че в никакъв случай прокуратурата не е доволна от това, което става и посочи, че най-лесното обяснение е, че прокуратурата не си върши работата.

На въпрос дали ще предприеме някакви действия по разследване и разпитване на бившия главен прокурор Никола Филчев по делото за убийството на ямболската адвокатка Велчев посочи, че делото е в съдебна фаза и има производство, което се гледа от СГС.

Дали СГС ще реши да разпита един или друг свидетел не мога да кажа", посочи главният прокурор. Той коментира и темата с шефа на БОП в Пазарджик, който беше върнат на работа.

Велчев призна, че вчера наистина се е объркал от всичко, което е чул по темата. По тази причина той помолил апелативния прокурор на София да изземе делото и да направи служебна проверка, за да установи прокуратурата къде бърка.

„Има нещо непонятно. Имам усещането, че там сме могли да се справим по-добре и много по-бързо". Велчев посочи, че дългото забавяне на произнасянето на съда е смущаващо и посочи, че не знае на какво се дължи.

Велчев съобщи, че вчера е получил експертизата на ДИКСИ, която се очакваше, за изнасянето на класифицирана информация от министър Симеон Дянков.

Главният прокурор обаче каза, че не знае какво пише в експертизата, но след обяд ще се запознае със съдържанието й. Велчев не пожела да коментира темата за своя колега Роман Василев и за това, че е спечелил крупна сума - 80 000 лева от борсови сделки. Той посочи още, че сумата е декларирана пред Сметната палата.