Нерегистриран обект за дестилиране и 1718 литра нелегален алкохол откриха от ТД Митница Пловдив при четири отделни проверки през октомври.

Най-голямото количество нелегален алкохол е открито на 18 октомври при проверка в частен имот в пазарджишко село. В жилищна постройка са открити 780 литра алкохол, разпределени в 10-литрови пластмасови бутилки. След извършен тест с денситометър е установено различно алкохолно съдържание на течността в бутилките, вариращо от 45˚до 95˚. От собственика на имота не са представени документи удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз, съгласно ЗАДС.

На 27 октомври след получена оперативна информация служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" извършват контролна покупка на 10 литра ракия от 62-годишен мъж, жител на село в община Братя Даскалови. Установено е, че в стопанисвания от мъжа жилищен имот се съхраняват 308 литра алкохол, без документи, съгласно ЗАДС.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на прокуратурата.

На 9 октомври служители от отдел "МРР" извършват проверка на регистриран малък обект за изваряване на етилов алкохол в пазарджишко село. В близост до помещението, в което са разположени съдовете за дестилация, са открити пластмасови бутилки с общо 627.8 л течност с различно алкохолно съдържание- от 30˚ до 73˚. Изискуемите документи по ЗАДС отново не са представени.

На 3 октомври митническите служители установяват, че се извършва изваряване на ракия в нерегистриран по ЗАДС обект, намиращ се село в община Карлово. Задържани са 2 броя съоръжения за дестилиране с вместимост 160 л и 500 л. Открити са и 3 литра изварен алкохол.

По последните два случая са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Откритият общо 1718.8 литра нелегален алкохол при извършените четири проверки е задържан.

Общото количество на задържания от ТД Митница Пловдив от началото на годината етилов алкохол без документи за платен акциз е 11 634.7 литра.

Иззеха над 1100 литра нелегален алкохол в Гълъбово

Иззеха над 1100 литра нелегален алкохол в Гълъбово

Алкохолът бил открит при проверка на три адреса в града