Кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов няма да е толкова арогантен, колкото предшественика си Иван Гешев. Но проблемите в прокуратурата не могат да се оправят с вълшебна пръчица от който и да е главен прокурор, тъй като проблемите в съдебната система са много. Това смята съдия Нели Куцкова, бивш председател на Софийския окръжен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) в периода 1998-2003 година, Едно от нещата, които открои съдия Куцкова пред News.bg, които са необходими за един главен прокурор, който ще се справи с проблемите в съдебната система, освен професионален опит, дългогодишен стаж и юридически познания, е да се ползва с доверие на колегите си, а и да вдъхва доверие в обществото. "За съжаление колегата Сарафов не вдъхва доверие в обществото", изтъкна тя.

Иначе съдия Куцкова посочи, че една от причините Борислав Сарафов да е единствен кандидат за главен прокурор, е, че никой друг не е искал да се съгласи в тези смутни времена да е обвинител номер едно. От друга страна Борислав Сарафов също не би следвало да се кандидатира за главен прокурор след всички съмнения, които излязоха в публичното пространство относно връзките му с вече митичния Пепи Еврото и други подобни съмнения. Независимо какво ще се окаже от проверките срещу него, все пак да се кандидатираш за главен прокурор, обвит в подозрения, е крайно неудобно, коментира съдия Куцкова. Лично тя няма лоши впечатления от Сарафов, но когато става въпрос за главен прокурор, няма място за приятелски чувства.

Съдия Куцкова очаква и Конституционният съд да се произнесе по въпроса дали Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат може да избира главен прокурор, но дори и да се приеме, че ВСС има право да прави такъв избор, след като промените в Конституцията бяха отхвърлени, освен право стои и въпросът за морала. "За пореден път ще цитирам колегата Кристиян Тахов - пазете правото, дори и от закон", каза съдия Нели Куцкова.

Според нея е възможно препъни камък за официалното стъпване на Сарафов като главен прокурор да се укаже и указът на президента Румен Радев, който има конституционното право да не подписва указа за назначаването на главен прокурор. Ако след това обаче ВСС отново избере същото лице, президентът вече няма право на втори отказ. А това го гледахме преди няколко години с избора на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, каза още съдия Нели Куцкова.