Настоящият Висш съдебен съвет нееднократно е демонстрирал, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат за поста главен прокурор. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в курорта "Албена", където той участва в Годишната среща на местните власти, съобщиха от пресцентъра на президентството.

По думите на държавния глава ВСС с този си състав не може да отговори на обществените очаквания "след всичко, което натвори" и допълни, че обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост са огромни. В тази важна мисия той следва да се ползва от високо доверие, а това от своя страна изисква легитимност на неговия избор, изтъкна Радев.

Той каза, че народните представители, настоящи и бъдещи, трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на важните органи, какъвто е и ВСС, не е въпрос на желание или възможности, а е тяхно конституционно задължение.

ПП-ДБ иска Конституционният съд да тълкува може ли този ВСС да избира главен прокурор

ПП-ДБ иска Конституционният съд да тълкува може ли този ВСС да избира главен прокурор

Подкрепа получиха от Алианс за права и свободи, или автентичното ДПС на Доган

Според Румен Радев кадровиците на съдебната власт излагат на риск процедурата за главен прокурор с оглед как тя беше започната - с един издигнат кандидат - и как смятат да я продължат. По думите му сигурно е само, че те са успели отново да създадат напрежение не само в професионалните среди, а в цялото общество.

Румен Радев коментира и изявлението на премиера на Република Северна Македония Християн Мицковски, че е готов да води преговори с българския президент, като посочи, че той е отворен за диалог, но трябва да се прави разлика между преговори и диалог - преговорите между България и Северна Македония приключиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по договора за добросъседство и сътрудничество, уточни държавният глава.

Ако се говори за диалог, той следва да се води между Северна Македония и ЕК и то на база приетата по същото време преговорна рамка за Северна Македония, изтъкна още Радев и продължи, че там е диалогът и той е върху условията, които трябва да изпълни Северна Македония, така че да започнат преговорите за членството на страна в ЕС. Той подчерта, че България може и трябва да помага в този процес и то така, че Северна Македония по-бързо и ефективно да изпълни условията и да поеме уверено по своя европейски път.

Румен Радев посочи също така, че е обяснил всичко това на премиера Виктор Орбан и допълни, че тук нямаме нужда от никакво посредничество. "Нещата са ясни, просто РСМ трябва да изпълни тези изисквания, поставени от ЕС", заяви държавният глава.

Относно предизборната кампания Румен Радев е на мнение, че не само обществото, но и самите политици ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата кой е по-лош и отворят големия дебат, който чакат всички българи - как ще направят така, че ако вземат властта, България да бъде по-сигурна, успешна и богата.

Атанаска Дишева: Колко по-различен е Сарафов от Гешев?

Атанаска Дишева: Колко по-различен е Сарафов от Гешев?

Тя призова Борислав Сарафов да даде обяснение пред обществото и за снимката си с Петьо Петров - Еврото