Несебърският кмет Николай Димитров, който днес се заклева като градоначалник, ще бъде конвоиран обратно в ареста в София след като положи клетвата си. Това съобщи на брифинг в Специализираната прокуратура ръководителят й Любомир Петров.

Случаят е прецедент, тъй като кметът бе задържан в разгара на предизборната кампания по обвинение за купуване на гласове. Той обаче бе избран отново като кмет и днес полага клетвата си с белезници.

Петров уточни, че прокуратурата няма компетенции какво ще се случи в бъдеще, тъй като това е в компетенциите на съда.

По делото на несебърския кмет има множество жалби и повдигнато обвинение за организирана престъпна група за купуване на гласове.

ЦИК прехвърли топката за Несебър на областния управител на Бургас

ЦИК прехвърли топката за Несебър на областния управител на Бургас

По думите на Андреев ЦИК няма как да дава становища по закона за местното самоуправление

Съдът не е давал сигнал към прокуратурата да спре делото, затова новият несебърски кмет ще се върне в ареста, тъй като е с мярка "задържане под стража".

В момента, в който Николай Димитров положи клетва и встъпи в длъжност, наблюдаващият прокурор ще реши дали да остане кмет, каза в заключение ръководителят на Спецпрокуратурата.

Припомняме, Димитров и още двама души, избрани за общински съветници, са в ареста по обвинение за купуване на гласове. На Димитров беше повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група.

От ЦИК обявиха, че не могат да се произнесат по казуса и оставиха решението в ръцете на областния управител на Бургас.

Според адвокат Ина Лулчева, ако задържането му пpoдължи, Димитров няма да може да вcтъпи в длъжнocт. Така обаче се подменя вотът на избирателите. Поради тази причина тя поиска по-лека мярка за клиента си от съда.

Николай Димитров полага клетва като кмет на Несебър

Николай Димитров полага клетва като кмет на Несебър

Той бе арестуван за купуване на гласове