Служители от Регионалната дирекция по горите в Стара Загора са установили невиждано бракониерско сечене в защитена местност "Туловската кория".

Горските извършили проверка по подаден сигнал на територията на Държавно горско стопанство - Мъглиж.

В защитена местност "Туловска кория" проверяващите са установили незаконна сеч на 546 броя дървета от габър и летен дъб.

Общият размер на незаконно добитата дървесина възлиза на 76 плътни кубически метра.

"Туловската кория" е обявена за природна забележителност през 1961 година. От 2002 година насам е прекатегоризирана в защитена местност, като целта е да се опазят остатъци от вековна дъбова гора в местността.

Според констатациите на горските безогледното посегателство срещу природата е извършено в периода от 20 декември 2017 година до 3 януари 2018 година. Извършителите са неизвестни.

Всички материали по случая са изпратени в Районна прокуратура - Казанлък.

Вчера, 8 януари, от националната неправителствена природозащитна организация "Зелени Балкани" разпространиха до медиите съобщение, че екипи на организацията са се натъкнали на невиждано по рода си бракониерско сечище в сърцето на тази вековна гора.

 

Вековните дъбове в "Туловската кория" са последните наследници на "Великата българска гора", посочват от организацията.

Преки мерки по охрана на горите трябва да бъдат взети, заяви пред БГНЕС служител от горското стопанство - Стара Загора.

"Това вече е прекалено", заяви горският, според когото с годините става все по-тежко и лошо положението. Преди години също е имало сеч в Туловската кория, но тя е била с малки триончета и колела, а настоящия случай вече е много тежък.
По думите на горския освен пряка охрана тази древна гора трябва да се опазва и със събиране и садене на семена, тъй като изчезването на обикновения дъб като тенденция ще засегне и цялата екосистема на региона.