Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, специализиращи именно анализ на исковете (claim analysis).

Това се казва в позиция на компанията след брифинга на прокуратурата от днес и вчерашната акция.

От компанията посочват, че по първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари и напомнят, че тези пари ще излязат от джоба на българския данъкоплатец.

Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибските острови

Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибските острови

Двама души са обявени за издирване

От компанията заявяват категорично, че платформата на Nexo не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни действия, включително тероризъм, както и за заобикаляне на санкции, не са извършвани финансови и данъчни престъпления и това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища. Също така заявяват, че спазват най-високите стандарти по отношение на мерките против изпирането на пари и работят с компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Всички подозрителни случаи са своевременно докладвани на съответните органи в юрисдикциите по компетенция.

Nexo категорично и еднозначно отхвърля всички обвинения от страна на българската прокуратура на днешния брифинг и посочват, че сферата, в която оперират изисква високи нива на специализирани познания. "Всяко говорене по темата без нужната експертиза създава предпоставки за манипулации и пораждa фалшиви новини, които не са в интерес на обществото и бизнеса." Според тях видно от изявлението на Прокуратурата от днес е, че участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията и присъщите й специфики.

От компанията заявяват, че и до този момент прокуратурата продължава да не установява международния елемент за акцията срещу Nexo, нито каквато и да било връзка с няколкото изброени на случаен принцип юрисдикции, в които Nexo има регистрирани юридически лица. Цитирането на стандартен текст от чуждестранна служба за сигурност вероятно е свързан с искане на информация от българска страна. Ръководството на компанията е в ежедневна връзка с редица регулатори из целия свят и от естеството на разговорите става ясно, че няма никаква международна координация.

Nexo смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, което се доказва и от хилядите публикации в жълто-кафявите медии и опитите да се свържат политическите формации "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с Nexo. Членове на екипа на Nexo са дарявали парични средства на политически партии, като това е било по прозрачен начин, в съответствие със закона за политическите партии и според собствената им съвест.

Подозират и друга линия - действията им не се харесват на проруските кръгове в българския политически живот, а след избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече - била са сред първите, които са помогнали в набирането на средства за жертвите.

Проверка за финансиране на ПП от свързани с Nexo лица иска Тома Биков

Проверка за финансиране на ПП от свързани с Nexo лица иска Тома Биков

Връзка с фирмата имат бившият депутат Александър Ракшиев и настоящият Настимир Ананиев, по думите му