Нито един съдия в Търговище не иска да гледа делото срещу Валентин П, служител на ОЗ "Охрана" в града.

Припомняме, случаят касае катастрофа, предизвикана от Валентин П в пияно състояние. При нея той рани двама младежи, които получават сериозни травми. Служителят на съдебната охрана не спира и бяга от местопроизшествието. Открит е два часа по-късно в заведение. В Търговище се проведе и протест на граждани, които не вярват, че охранителят ще получи адекватна присъда.

Уволниха охранителя, който блъсна двама младежи в Търговище

Уволниха охранителя, който блъсна двама младежи в Търговище

Стотици протестират в Търговище с искане за справедлив процес

Всички съдии са си направили отводи с аргумент за служебни контакти с него. Всички съдии са приели, че "участието им в производството би поставило под съмнение безпристрастността и обективността на съда, тъй като обвиняемият е служител на ОЗ "Охрана" - гр. Търговище, което е обосновавало служебни контакти с него."

Затова е делото е изпратено за разглеждане в Районен съд -Шумен с определение на тричленен състав на ВКС.

"Предвид служебния статус на обвиняемия П., определящ връзката му с Търговищкия съдебен район, ВКС счете, че делото следва да се разгледа от съд, които е извън тези предели, а освен това производството по чл. 64 от НПК изисква бързо разглеждане", пишат в мотивите си върховните съдии.

Едновременно с това от Шуменският районен съд съобщиха, че са взели мярка за неотклонение "задържане под стража" на 49-годишния служител от съдебната охрана.

Според обвинението при деянието на съдебния охранител са налице две квалифициращи обстоятелства. То е извършено в пияно състояние и след него деецът е избягал. Според прокурора има реалната опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако е на свобода, а именно да подбуди към лъжесвидетелстване. Реална е опасността той да се укрие следва от факта на бягството му от местопроизшествието.

Досъдебното производство срещу Валентин П. е било образувано от Районната прокуратура в Търговище, след като служителят от съдебната охрана причини три средни телесни повреди на повече от едно лице при управление на автомобил под въздействието на алкохол. Инцидентът стана в петък, 2 ноември, около 14, 15 часа.
На двойно непрекъсната линия на пътното платно обвиняемият решил да направи обратен завой с личния си автомобил. След като не успял, дал на задна предавка. Пътуващият мотоциклет с момче на 16,5 год. и момиче на 18 години се удря в него. След удара мотоциклетът се отклонява и настъпва челен удар в насрещно движещ се автомобил. След пътното произшествие обвиняемият избяга.

Тестван с дрегер, показанията на Валентин П. показали наличие на алкохол в кръвта 0,71 промила. Взета му е и кръвна проба.

Пострадалото момиче е с 3 средни телесни повреди - счупена ръка и крак и контузия на белия дроб. Извършена е била операция. Пострадало е и 16-годишното момче, което е правоспособно да управлява мотоциклет.

Определението на Шуменския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд.