В НК и НПК ще залегнат промени, които да гарантират по-високи наказания за престъпление, насилие или небрежност към деца.
Това обеща вътрешният министър Цветан Цветанов, който се включи в дискусия „Милост за децата".

Според него проблемите с детската агресия са комплексни и са резултат от 20-годишния преход, който по думите му, е създал условия за ненаказуемост на престъпниците.

Ние пропускаме най-важния елемент във възпитанието на децата - семейната среда", каза вътрешният министър, според когото детето трябва да има уют в дома си, за да може да споделя проблемите в училище.

Министърът изрази притеснението си и от намаляващата възрастова граница на децата, употребяващи дрога. Също така родителите носят отговорност, ако 15-годишното им дете е в бар и употребява алкохол, припомни той.

Освен това според министър Цветанов при престъпление срещу деца трябва да се премахне възможността за намаляване на присъдата чрез споразумение.

Училището е микрокосмос на обществото, смята от своя страна образователният министър Йорданка Фандъкова. Според нея всички институции трябва да се включат в борбата с детското насилие.

Семейството е водещо, но то има нужда от подкрепа, смята образователният министър. Тя допълни, че през последните 20 години семейството е загубило компетентностите си и родители са забравили да слушат децата си.
В дискусията се включиха различни институции, журналисти, политици, неправителствено организации.

Йорданка Фандъкова не се съгласи с една от идеите, директори и педагози да бъдат уволнявани, ако са допуснали насилие над или между деца в училище, в което работят.
Фандъкова изрази възмущението си от възприятията на децата за агресията.

Като пример тя посочи, че във форумите случаят във Варна е коментиран като нещо нормално и според форумците не заслужава толкова да му се обръща внимание.
За по-строги наказания за насилници над деца, се обяви и заместник правосъдният министър Даниела Машева.