Ситуацията във Врачанско се подобрява. Обявеното бедствено положение със заповед на областния управител на Враца в общините Борован, Хайредин и Мизия постепенно се нормализира.

В град Мизия екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" продължават да отводняват къщи на ул."Любен Каравелов" и "Косанска". По-късно ще бъде отводнен и приземният етаж на административната сграда на Община Мизия. Мизия вече е с възстановено водоподаване.

Борисов заръча спешно възстановяване на разрушените улици в Мизия

Борисов заръча спешно възстановяване на разрушените улици в Мизия

Кметовете още днес да започнат да асфалтират

Към момента уличните настилки се възстановяват в Мизия със съдействието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Преди редовното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов нареди на регионалния министър Николай Ненков и силовия му колега Валентин Радев да отидат в Мизия и да направят всичко възможно асфалтирането да започне до ден-два.

Бедствено положение в три врачански общини

Бедствено положение в три врачански общини

Заради проливните дъждове

Спад се наблюдава в нивата на язовирите на територията на община Борован. Нивата на язовирите "Гарвански геран" и "Езерска падина" бележат спад под критичното. Това облекчава действията на екипите при понижаване нивото на язовирите в община Хайредин - "Рогозен 1" и "Бързина", застрашаващи от наводнение селата Бързина, Ботево и град Мизия.

Снимка 367658

Източник: Областна администрация Враца

Ресурсът е съсредоточен намаляването на нивото на язовир "Рогозен 1", където са монтирани два модула с помпи и четири сифона. Съоръженията работят, за да се избегне евентуалното изпускане на огромно количество вода. През преливника на язовира, нивото на водата значително спада. Евакуирани превантивно са хората, които живеят в четирите къщи с наводнени дворове в село Бързина.

Продължава непрекъснатото наблюдение на нивата на реките и обемите на язовирите. Нивото на река Скът в Бяла Слатина бележи спад и при критични 400 см в момента е 100 см, в село Нивянин критичното ниво е 340 см, а в момента 232 см, в Мизия нивото на реката е 100 см, при критични 290 см.

Над 150 сигнала са подадени до пожарната за последното денонощие

Над 150 сигнала са подадени до пожарната за последното денонощие

Няма пострадали или бедстващи хора