Трета степен на готовност и "Жълт код" за целия състав на столичната полиция е въведен по празниците. Мерките за сигурност в ефира на Нова ТВ представи старши комисар Младен Маринов, началник на СДВР. Той увери, че столицата ще посрещне празниците със засилени мерки за сигурност, особено при обектите от критичната инфраструктура - автогари, аерогари и търговски обекти, където традиционно се събират много хора.

Старши комисар Маринов заяви, че охранителни действия ще бъдат предприети и в столичните храмове. Голяма част от състава ще е цивилен.

По отношение на традиционния новогодишен концерт на площад "Батенберг" шефът на СДВР информира, че там ще бъдат изградени съоръжения за осигуряване на сигурността - оградителни парапети и пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани хора без документи за самоличност.

По отношение на евентуална заплаха от терористичен акт, Маринов уточни, че жълтият код означава, че няма данни за реална заплаха от терористичен акт. "Ние не можем да пренебрегнем това, което се случва около нас", коментира старши комисар Маринов случилото се в Берлин. Той заяви, че по отношение на центровете за настаняване на бежанци са в непрекъсната координация с председателя на Държавната агенция за бежанците - Петя Първанова и увери, че там нещата са под пълен контрол.

Шефът на СДВР припомни, че по инициатива на кмета е била проведена среща със собствениците на моловете и по-големите хранителни магазини и посочи, че голяма част от тези големи охранителни фирми имат пряка връзка с дежурния в СДВР с оглед по-бърза и адекватна реакция. Старши комисар Маринов посъветва гражданите, които напускат домовете си за по-дълъг период от време това да не става достояние на по-широк кръг хора, ако имат доверие на свои комшии да ги уведомят, да включат сигнално-охранителните системи.

Във връзка с инцидента в столичен мол, при който охранител наръга с нож млад мъж заради опит за кражба, старши комисар Маринов информира, че има образувано досъдебно производство. Той заяви, че тепърва ще се разпитват още свидетели, за да бъде установено дали лицето действително е извършило кражба, а случаят е докладван в Прокуратурата.

На въпрос допустимо ли е охранител да бъде въоръжен с нож, старши комисар Маринов коментира, че ножът не е предвиден като помощно средство, но в закона не и забранено да се носи нож.