Нова банда за отвличания разби ГДБОП със съдействието на ОДМВР- Монтана, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Трима души са задържани при операция „Наглеците" за отвличане на семейство и искане на откуп,

От МВР уточняват, че спецполицаите от ГДБОП започнали разследването след сигнал за отвличане на 66-годишен мъж и съпругата му на 63 години, получен на 29 април следобед.

Семейството живеело в Берковица. Помощ в полицията потърсил синът им, след като в рамките на няколко часа получил четири позвънявания от непознати. По думите им баща му и майка му са отвлечени. За освобождаването им неизвестните поискали 400 000 лева откуп. Родственикът обяснил, че рано сутринта родителите му потеглили за вилата, която била в съседно село и не можел да се свърже с тях по телефона.

В хода на стартиралата операция „Наглеците" бил извършен оглед в местността "Бърдо". Там антимафиотите открили изоставения автомобил на похитеното семейство, иззети били одорологични и дактилоскопни следи. Разпечатки на разговорите установили, че две от позвъняванията са фонокарта и от София.

Така стъпка антимафиотите стигнали до тримата извършители - 39-годишните Д.Д. от Берковица, но и с адрес в столицата, И.Ф. от Берковица и П.Е. от Монтана.

Докато пътували към вилата си, на моста над р. Раковица, двамата съпрузи забелязали автомобилна гума с джанта. Мъжът спрял и слязъл от автомобила, за да премести препятствието. В този момент през задната врата нахлул маскиран с пистолет, насочил оръжието към главата на пътничката и под заплаха, че ще я убие, принудил 66-годишния й съпруг да се върне в колата и да обърне в посока Монтана.

Изяснено е, че тази роля изпълнявал Д.Д., охраняван от П.Е. Последвали поредица от указания за движението на автомобила, докато стигнали в гористата местност, където съпрузите били принудени да излязат от колата, завързали ги с белезници и въже, отнели им наличните 80 лева, ключовете и документите на автомобила. Настойчивите позвънявания към сина и исканията за откуп били дело на третия участник в групата - И.Ф., сочат разследващите.

Междувременно двамата похитители изоставили жертвите си в гората. Възрастната жена успяла да се отвърже първа, след това освободила и мъжа си.

Вчера при извършените претърсвания на четири адреса в София, Берковица и Монтана са иззети множество мобилни телефони и СИМ-карти. Тримата са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа.

Събраните данни по случая ще бъдат докладвани на Окръжна прокуратура- Монтана за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" и повдигане на обвинение.

Припомняме, при операция „Наглите" в края на 2009 г. бяха задържани 25 души, свързани с отвличанията през последните няколко години.