Операция Има втори задържан у нас във връзка с международната полицейска операция “Огнена стена”, съобщи главният секретар на МВР Бойко Борисов.

Арестите за пресичане на дейността на мрежата за източване на пари чрез фалшиви кредитни карти продължават и в момента във всички страни участнички, като броят на заловените вече достигна 85.

Именно приносът на България в операция “Огнена стена” е натежал в тайното гласуване при избора на София за домакин на срещата на полицейските началници през 2006 година, съобщи Борисов и честити това признание на колегите си, които след 2 години ще са поели мандата.

40 полицейски операции срещу фалшификатори на пари са проведени на територията на страната от началото на година, съобщи по-рано директорът на НСБОП Валентин Петров.
Всички операции са били съгласувани и проведени съвместно с Европол и Сикрет сървис.

Преди откриването на конференцията “Защита на финансовите интереси на Европейската общност и борба с измамите. Противодействие на фалшификацията на парични средства”, директорът на НСБОП посочи, че се забелязва тенденция към увеличаване на опитите за фалшифициране на кредитни карти.

“Поради това в преструктурирането на НСБОП, което бе утвърдено от министър Петканов преди около месец, бе включено към един от секторите в икономическото направление и такова звено за противодействие именно на компютърни престъпления, престъпления във финансовата сфера с кредитни карти, усвояване на средства от ЕС и т.н.
Така че ние се стремим да отговорим адекватно на оперативната обстановка и на ситуацията”, подчерта Валентин Петрови допълни, че качеството на засечените фалшиви български левове е лошо.

Забелязва се тенденция към намаляване фалшификацията на щатския долар за сметка на еврото.

Според него при проведените акции срещу фирми, източващи ДДС са предотвратени щети за десетки милиони левове.

Валентин Петров очаква след приключването на финансово-счетоводните експертизи сумите да надхвърлят предварително отчетените щети, нанесени на финансовата система на страната.