Изолиран е ДНК-профилът на рода, от който е извършителят на убийството на сестрите Белнейски. Има база, по която може да се работи за разкриване на случая, заяви днес директорът на Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР Костадин Бобев, цитиран от mediapool,bg.

Изолираният профил може да се проверява по системата за родов скрининг и така може с точност да се определи от кое семейство или от кой род е извършителят.

Двете момичета от Пазарджик бяха намерени мъртви на 31 януари 2006 г.. в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово. Сестрите - на 15 и 18 години, са били изнасилени, а след това жестоко убити.

По думите на Бобев изпращането на ДНК-експертизите по случая във Великобритания е забавило допълнително разследването, защото в тамошните лаборатории само е бил потвърден резултатът от българските.

Все още не е правен фоторобот на стрелеца на Манол Велев, тъй като очевидци не са дали данни в НИКК.

Не са пристигнали и пробите за анализ от катастрофата във Франция от 24 юни, за да се установи дали наистина загиналите в нея са бизнесмените Емил Коен и Владимир Федяев, информира Бобев.