Срещу бившия директор на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол Невена Иванова е повдигнато обвинение за злоупотреба с държавни средства.

Това заяви директорът на дирекция „Инспекторат" в Министерството на земеделието и горите Александър Михайлов след конференция по проекта „Добро управление, ефективност и прозрачност в МЗХ", цитиран от БНР.

Образувани са досъдебни производства по две преписки - при едното нарушение става дума за изписване на извънреден труд, който не се полага. Злоупотребите са в размер на 30 000 лв. на месец и са се извършвали 2 пъти годишно в продължение на близо 10 г., през които Иванова е била директор на агенцията.

Другото констатирано нарушение е, че държавни служители от агенцията са ходили на почивки и екскурзии в чужбина със средства от фонд СБКО, който се полага само на работещите по трудов договор. По този начин държавният бюджет е ощетен с около 50 000 лева.

Невена Иванова е управлявала агенцията близо 10 години и е била известна с политическите протекции, с които се ползва. Тя е била освободена от длъжност през януари тази година.

„Допреди идването на сегашното ръководство на министерството тази агенция е била табу за проверки от Инспектората", каза Михайлов. По думите му е имало политически чадър от страна на бившето правителство и по-конкретно - НДСВ.

Докато била директор на агенцията, Иванова парадирала с близките си връзки с Бойко Боев, който е тогавапен зам.-министър на земеделието.