Нови прокурори поемат делото срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд и Военно-апелативен съд - София ген. Веселин Пенгезов. До момента в залата влизаха трима прокурори – от Военно-окръжна прокуратура и от Софийската апелативна прокуратура.

Софийският градски съд обаче днес реши, че компетентна да участва в разглеждането на делото е Софийската градска прокуратура, тъй като тя е съответстващата на СГС.

В началото на съдебното заседание адвокат Васил Василев изрази общо становище на защитниците, че заседанието следва да бъде отложено, тъй като прокуратурата не е надлежно представена.

С измененията в ЗСВ, в сила от 9 август 2016 г., не може прокурор да бъде командирован за конкретно дело, какъвто е случая, обясни пред News.bg адв. Людмил Рангелов. Освен това, той обясни, че командироването на прокурор от друга прокуратура, трябва да се обосновава от много сериозно мотивирано искане от този, който командирова, а според защитата това липсва в случая.

В залата прокурорите възразиха срещу искането на адвокатите, като посочиха, че те са внесли обвинителния акт и от януари 2016 г. са командировани със заповед на главния прокурор по стария ред и пожелаха да продължат да влизат в залата до приключване на процеса. Съдът обаче прие за неоснователно възражението им.

Адв. Рангелов допусна, че на новите прокурори ще им е необходимо доста време, за да се запознаят с материалите.

Делото бе отложено за 28 септември, когато се очаква в залата да влязат прокурори от Софийската градска прокуратура.