Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Тошко Добрев - изпълнителен директор на „Софийски имоти" ЕАД, съобщиха от прокуратурата.

Тошко Добрев е обвинен за това, че умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество.

Става въпроса за извършване на апортна вноска, представляваща недвижим имот, с която е увеличен капитала на търговско дружество „ОЗК" АД в нарушение на Решение на Столичен Общински съвет.

От са последвали значителни щети за „Софийски имоти" ЕАД в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Второто обвинение срещу Добрев е, че съзнателно е сключил неизгодна сделка със „София Франс Ауто" ЕООД.

Сделката е за замяна на недвижим имот, собственост на „Софийски имоти" ЕАД срещу два броя лек автомобил марка „Пежо, собственост на със „София Франс Ауто" ЕООД. От тази сделка вредата, според обвинението, е в размер на 140 608 лева.

Повдигнати са обвинения и на членовете на Съвета на директорите на „Софийски имоти" за осъществен състав на умишлена безстопанственост - затова, че умишлено не са упражнили достатъчно контрол по отношение действията на изпълнителния директор Тошко Добрев.

Обвинени са Симеон Симеонов, в качеството му на председател на Съвета на директорите на „Софийски имоти", Емилия Бакърджиева, Радост Патева, Димитър Василев и Румяна Стоева. Всички те са били членове на Съвета на директорите.

Припомняме, това не е първото обвинение срещу ръководителите на "Софийски имоти", като съдът вече започна процеса срещу Тошко Добрев и други членове на Съвета на директорите.

Освен това самият Тошко Добрев бе заловен от полицията при опит да напусне страната през Дунав мост през октомври 2008 година. Той бе обявен за общодържавно издирване през юли месец същата година.