Съвременните противоалергични препарати не предизвикват сънливост и не водят до привикване, затова могат да се примат продължително, без да има странични действия.

Това заяви алергологът проф. Жени Милева, цитирана от health.bg.

„Разделяме антихистаминовите препарати на две големи групи. Първата са класическите, които предизвикват сънливост. При тях в по-големия брой от случаите ефектът се изчерпва и затова трябва да се сменят 2 или 3 препарата последователно.
При новите препарати, няма сънливост и няма такова привикване. Те имат много добър противоалергичен ефект, някои от тях имат и противовъзпалително действие." - коментира проф. Милева.

Тя допълни, че има препарати, които се могат да се приемат до година и половина, дори до две години, без да има привикване и странични действия  

„Това важи особено тези от тях, които се отделят от организма без да натоварват черния дроб." - поясни проф. Милева.

Тя уточни, че при много малък процент от пациентите има оплаквания за сънливост и намалена работоспособност, дори когато се лекуват със съвременни препарати, но в сравнение с класическите медикаменти,  подобни случаи се наблюдават много по-рядко.

Появата на странични ефекти е възможна, когато препаратите се приемат през устата. При локално приложение на капки за очи или спрей за нос не би следвало да има такива ефекти.