Георги Чолаков възнамерява да провежда политика на съдийско самоуправление за вземане на всички важни решения.

Чолаков заяви намерението си веднага след като Висшия съдебен съвет отново гласува името му като следващ председател на ВАС. Повторната процедура във ВСС се наложи, след като държавният глава Румен Радев не подписа указа за назначаването му с оглед на това, че междувременно бе избран нов състав на ВСС.
Днес новият висш магистратски орган потвърди избора, като така името на Георги Чолаков ще бъде изпратено за втори път в президентството за утвърждаване. Припомняме, че държавният глава няма право да налага втори път вето.

Смятам да провеждам политика на съдийско самоуправление за вземане на всички важни решения в този съд, не само там където законът задължително казва. Аз съм номинация на колегите. Те са моите криви огледала, в които всеки ден ще се оглеждам. Те ще ми казват къде греша и къде - не. Смятам, че заедно можем да постигнем много", коментира Георги Чолаков.

Той беше категоричен, че процедурата е проведена по начин, приет от ВСС, а връщането на указа от президента като част от правомощията му.

Още по време на изслушването членът на ВСС Атанаска Дишева заяви, че няма да подкрепи Чолаков, тъй като се действа в нарушение на действащата процедура и е трябвало да се изслушат и двамата кандидати. Припомняме, кандидатите за председател на ВАС бяха двама, като срещу Георги Чолаков се изправи съдия Соня Янкулова.

Според друг член обаче - Вероника Имова няма нарушение на процедурата и в момента не се избира кандидат, а ВСС е изправен пред процедура по предлагане на избран кандидат: "Ние предлагаме на президента, избран кандидат."

Мандатът на настоящият шеф на ВАС Георги Колев изтича на 22 ноември 2017 г.