Неправителствени организации организират кампания срещу генномодифицираните организми в България.
Светла Николова е председател на сдружение "Агролинк" - една от тези организации, съобщи БНР. В световен мащаб площите, на които се отглеждат такива организми, нарастват.
Заместник-министърът на земеделието представи преди дни позицията на министерството за прилагането на биотехнологиите в българското земеделие и производството на храни по време на европейска конференция в Хага в Холандия.
В конференцията с тема "Ролята на генно-модифицираните организми за производството на европейските земеделски и хранителни продукти" участваха министри на земеделието от ЕС.
Според заключителния документ ЕС в момента има различни практики за оценка на въздействието на такива храни.
Това създава предпоставки за различни и понякога противоречиви оценки. Предстои Европейската комисия да създаде единен критерий за оценка на рисковете от генномодифицираните храни и организми.
Въпреки изискваният, у нас няма обозначена на етикетите информация за съдържанието на генномодифицирани организми в хранителните продукти.
В търговската мрежа това са различни сладкиши, соеви заместители на месо и продукти от животински произход, както и колбасите.
От тази година у нас контролът върху търговията с храни с генномодифицирани организми е на Комисията за защита на потребителите.