Българска следа в убийството на Красимир Каменов, известен като Къро, в Южна Африка не е открита. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

През май миналата година Къро, съпругата му и други двама бяха убити в имението им в луксозен квартал на Кейптаун. Полицията в Южна Африка все още не е задържала евентуалните убийци, но разпространи снимки на двама от тях. Освен в Южна Африка, разследване се води и в България.

"В момента делото се разследва от следовател към Софийската градска прокуратура. Непосредствено след образуването на производството служител на българската държава посети Република Южна Африка за събиране на допълнителна информация, която е предоставена по делото. Към момента се разпитват свидетели, които се намират на наша територия. Една част са пострадалите - роднини на жертвите, а другата част са лица, които са били в обкръжението на Красимир Каменов и такива, които движат бизнеса му и управляват фирмите, в които той е имал участие", поясни Илиев. Въпреки разпитите, засега разследващите нямат основна версия за покушението.

Бивши криминалисти: Братя Галеви не са на по-ниско ниво от Таки и Къро

Бивши криминалисти: Братя Галеви не са на по-ниско ниво от Таки и Къро

Криминалистите Иван Савов и Ботьо Ботев

Неофициално се твърди, че една от версиите за престъплението е свързана със сделка с нешлифовани диаманти. Проверка в Търговския регистър показва, че Каменов е свързван с три фирми у нас, занимаващи се с различни дейности, включително изграждане и поддържане на паркинги в София и тържищна дейност.

"Основното, което се търси по това разследване е дали има българска следа във връзка с убийството. Такава може да кажем, че до момента не е установена. Дали е бил поръчан, дали убийството е свързано с дейността му в чуждата държава, ще получим информация по съответния ред", поясни Илиев.

Антон Николов, директор на българското неделно училище "Слънчо" в Кейптаун, разказва за шока сред българската общност след престъплението. В училището ходят и трите деца на Каменов. "Да не кажа, че е почти невъзможно да обясниш на три деца, че и двамата им родители вече ги няма. Трагедията е огромна. Аз съм говорил многократно и с трите деца, които останаха сираци", поясни Николов. Той допълва, че много родители отказват да пускат децата си в българското училище след убийството.

Последната информация за разследването е от март тази година. Властите в Южна Африка разпространиха снимки на двама от предполагаемите участници в убийството. Според информация на тамошната полиция от къщата на Каменов са избягали шестима души, като четирима са се оттеглили със синя кола, а останалите двама - с друга бяла кола. Малко по-късно последните двама са заснети от охранителна камера край път.

От април миналата година Къро беше издирван с червена бюлетина от Интерпол по обвинение като подбудител на убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая.

Демерджиев препрати въпросите за Къро и Ами към прокуратурата

Демерджиев препрати въпросите за Къро и Ами към прокуратурата

МВР не е претоварено, а прокуратурата да знае какво прави, като си върши работата