Не се предвижда намаление на парите в здравеопазването, заяви категорично здравният министър Стефан Константинов по повод острата реакция на Българския лекарски съюз отпреди дни.

Припомняме, вчера председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов заподозря Министерство на здравеопазването в тайни планове за финансирането на здравната система догодина. Малко преди това пък БЛС се оттегли от комисиите в здравното министерство и от преговорите със Здравната каса по рамков договор за 2012 г. заради отказа на ведомството да участва в срещата.

"Улавяме" паркинсон и алцхаймер 10 г. по-рано.
                            Още...

На пресконференция в здравното министерство Константинов коментира, че е изключително озадачен от реакцията на председателя на БЛС, само 10 дена преди важни избори за страната. Казвали сме много ясно и категорично какво искаме да се случи в здравеопазването, заяви той и  допълни, че острата реакция е дошла заради писмо, получено в МЗ в сряда, в което се казва, че в четвъртък екипът на МЗ трябва да бъде в БЛС за среща.

Той разказа, че от здравното ведомство опитали да откажат неколкократно с обяснението, че за същия ден и час имали уговорена среща в Министерството на финансите с участието на екипа на Симеон Дянков. На срещата бил обсъждан бюджета за здравното ведомство за следващата година.

Здравният министър публично покани председателя на БЛС, за да проведат разговор. Първо - не се променя здравноосигурителния модел, нито някой обмисля неговата промяна. Не се променя солидарния здравноосигурителен модел, изтъкна той.

Министърът допълни, че до сега с финансовия министър Дянков са се разбрали, че бюджета за ведомството за следващата година няма да е със стотинка по-малко от парите за миналата година.

Относно проблема с лекарствата за трансплантирани Стефан Константинов каза, че е получил писмо от дружеството по трансплантология миналата седмица в четвъртък.

Той обясни, че е съгласен със становището на организацията, но допълни, че настоява за много конкретни становища, данни на база на проучвания и изследвания.

„Отворени сме за дискусия. Очакваме конкретните им предложения, но искам когато се говори за такива неща да се цитира много точно конкретното изследване, проучване на лекарствата", заяви още Константинов.

Здравният министър съобщи и че са готови предварителните резултати за болница св. „Иван Рилски". „Дълго четиво около 40 страници", коментира лаконично министърът, помолен да обясни какви са констатациите в доклада и каза, че би предпочел да изчака той да бъде изготвен окончателно преди да коментира.