Побоят между две групи в село Мъглен обясниха от Айтоската районна прокуратура. На 15 септември 2017 г. около 16:20 ч. на спешния тел.112 е подаден сигнал за побой пред кравеферма. От прокуратурата уверяват, че няма етнически мотив в спречкването.

Следователите са установили, че трима - С.М., И.М. и С.И. са пристигнали в село Мъглен с лек автомобил. Издирвали са Н.И., който е служител в кравефермата и са имали финансова претенция към него за 3000 (три хиляди) лева, които по техни твърдения, той им дължал. Това било оспорено от Н.И., който е бил служител при тях в село Воден, Ямболско.

Един ранен и четирима задържани за бой в айтоско село

Един ранен и четирима задържани за бой в айтоско село

Около 16.30 часа днес е бил подаден сигнал за скандал, прераснал в сбиване

Самият Н.И. е настоял, че той самият има да получава неизплатено трудово възнаграждение на стойност 400 лева, което е и причината да напусне самоволно предходната си месторабота. В хода на възникналия спор се присъединили още четирима души. Пред тях С.М., И.М. и С.И. повторили претенцията си към Н.И., който отново отрекъл да им дължи пари.

Тогава И.М. проявил словесна агресия към новопристигналия С.А. и го прострелял с електрошоков пистолет, от което пострадалият изпаднал в безсъзнание. Това се потвърждава както от показанията на свидетелите-очевидци, така и от приобщената по делото съдебно-медицинска справка (по-късно електрошоковият пистолет е бил предаден доброволно от И.М. в хода на разследване по делото).

Виждайки това, приятелите на С.А. с дървени тояги и с брадва с късо острие причинили няколко телесни повреди на И.М. Тогава С.М. е започнала с телефона си да снима побоя. След това двама - И.М. и С.М., се качили в автомобила си, за да избягат от случилото се, докато С.И. побягнал и се укрил в дере. Докато тръгвали с автомобила, едно от стъклата на превозното средство е било счупено от един от четиримата мъже, подгонили по-рано И.М.

Целият инцидент е бил заснет от камера, разположена в кравефермата като предстои да бъде направена експертиза на записа от нея. Все още не са изготвени назначените съдебно-медицински експертизи на И.М. и С.А., които са възложени за извършване на опитни специалисти от УМБАЛ -Бургас.

Към настоящия момент по делото категорично липсват каквито и да било доказателства, които да сочат, че престъпленията са били извършени на етническа или религиозна основа.

От Районна прокуратура - Айтос призовава медии и граждани да се въздържат от коментари, които биха могли да предизвикат подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.