Изправени сме срещу информационна война, която терористите водят със западния свят и не можем да се справим само с конвенционални средства. Това коментира пред БТВ бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

"Ние все още се фокусираме върху последиците от терористичния акт, а не върху причините", смята той във връзка с вчерашния атентат в Лондон. По думите му една полицейска проверка в навечерието на атаката би показала само, че бъдещите извършители имат редовни документи. Най-вероятно нямало и да има причина да не управляват автомобила, с който след това ще връхлетят върху пешеходци.

Нападателите от Лондон били радикални ислямски терористи

Нападателите от Лондон били радикални ислямски терористи

Това обяви британският вътрешен министър

"Ние трябва да се борим срещу тази пропаганда, да ограничим техните възможности чрез мрежите. Посланията им не бива да стигат до хората, които са уязвими. Трябва да се изградят достатъчно сериозни механизми, които да подпомогнат сред тези групи хора да има информираност ... да подпомогнем модернизацията на исляма, да помогнем на тези идеи, които не са опасни", подчертава Йовчев.

Той е категоричен, че са необходими нов тип инструменти за въздействие върху застрашените от радикализация хора: "Източниците на информация трябва да имат друг профил, посланията трябва да са различни".

Цялата година щяла да бъде наситена с терористични атаки

Цялата година щяла да бъде наситена с терористични атаки

"Тази поредица от атаки трябва да е за обица на службите за сигурност"

Йовчев отбелязва, че спецслужбите действат превантивно и ефективно, но естеството на работата им не предполага публичност.