Актуализацията на бюджета донесе лоша новина за сектор здравеопазване със съкращаването на 23% от бюджета.

Тази позиция изрази от парламентарната трибуна червената депутатка Мая Манолова, която попита здравния министър Ана-Мария Борисова за изразходването на 60 млн. лв. от резерва на НЗОК.

Манолова припомни, че се разблокират 220 млн. лв. от резерва на НЗОК. Държавата с една ръка взема, а с другата дава, смята Манолова.
Тя изтъкна, че БСП подкрепя разблокирането на средства от резерва на касата, но също така, според социалистите, трябва да се направи ревизия на състоянието на парите в НЗОК.

Червената депутатка попита Борисова къде са 60 млн. лв. от резерва на касата, които явно липсват. Това ставало ясно от изказвания на министър Борисова и от бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев.

Депозитът по сметката на НЗОК е постоянен - 350 млн. лв., обясни министър Борисова. Депозитът от 350 млн. лв. може да бъде освободен само с решение на Надзорния съвет на НЗОК, припомни още тя като уточни, че досега такова решение не е вземано.

Току-що съобщихте нещо изключително тревожно - че се касае не за 60 млн. лв., а за разликата от 350 млн. лв. до 800 млн. лв., коментира Мая Манолова. Социалистката смята, че става въпрос за "колосална злоупотреба с пари".

От отговорите на Ана Мария Борисова на депутатски питания стана ясно още, че в началото на юли ще е ясно кои болници ще могат да кандидатстват по проекти за модернизация по Рамкова позиция за здравеопазване.
148 млн. лева са на разположение на болниците по програмата.