Членовете на фондация "Слънчев свят", където е работила обвинената в продажба на деца в чужбина адвокат Диляна Стоянова, обмислят дали да заведат дело за спекулиране със служебна информация. От организацията подчертаха, че се разграничават от действията на Стоянова.

Това заяви Люба Панайотова от фондацията. Припомняме, адвокатите бяха задържани при специализирана акция на ДАНС.

Тя коментира, че Стоянова е владеела перфектно гръцки и английски език, познавала е прекрасно българското и международно законодателство и била отличен специалист. Задържаната адвокатка е  била юристът, който е контактувал с гръцките семейства. Три от общо петте осиновявания, извършени чрез фондацията, са станали чрез нея.

От "Слънчев Свят" отрекоха да има липсващи доклади за процедурите за осиновяване. Те не виждат и начин, по който осиновените чрез припознаване деца в Гърция да бъдат върнати.

Няма законова процедура за това, нито ще бъде добре за децата, категорични са от "Слънчев свят", цитирани от "Днесплюс".

Лицензът на фондацията е продължил за две години и половина. Общо над 80 са били преписките, водени за осиновяване на деца зад граница.

В Съвета за международни осиновявания трябва да има обществени личности и процедурите на бъдат прозрачни. Не трябва да копираме всичко от Запада, ние имаме различен манталитет, коментира актьорът Мариус Донкин, член на фондацията.

Според него информацията, с която е работела фондацията, е била надлеждно защитена. Дори ръководителите на организацията не са имали достъп до целия поток информация.

Пълен достъп до досиетата на децата и кандидат-осиновителите са имали единствено адвокат Стоянова и Министерството на правосъдието, с което тя е контактувала.