В какво се състои и има ли натиск на директора на ГДБОП по делото за милионите, изтегли от строителството на магистрала "Хемус" - Безпрецедентна и шокираща намеса в работата на прокуратурата, така определи скандала Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

Той обясни пред бТВ, че "висш служител на МВР искал да извършат редица действия, които са в разрез със закона". Доколкото разбрах от колеги магистрати - първо е поискано де на се протестира определението на СГС, с което е взета мярката за неотклонение по отношение на обвиняемия по делото - направена е от СГП, но инициативата за нея е била на служителите на ГДБОП. Те са събрали достатъчно доказателства, докладваха в прокуратурата, прокурорите прецениха, че доказателствата са достатъчно и привлякоха под наказателна отговорност обвиняемия, беше изискано да се продължи за 72 ч., прокурорите удовлетвориха искането на полицията, като прецениха, че е законосъобразно. Въпреки тези факти от прокуратурата се е искало - да оттегли този протест, да не протестира мярката, обясни подробно Илиев.

Зам.-градският прокурор на София пита - Откъде знае шефът на ГДБОП какви са исканията на защитата, така че те да бъдат удовлетворявани, второ - какво прави той в това разследване, той няма качества по разследването, обясни Иво Илиев. Директорът на ГДБОП няма връзка по делото и не трябва да има изисквания към прокурор, смята той.

Шефът на ГДБОП: Няма натиск, прокурори не се интересуват от аферата "Хемус"

Шефът на ГДБОП: Няма натиск, прокурори не се интересуват от аферата "Хемус"

Двама служители на ГДБОП се разпитват в момента

Илиев уточни още детайли: На 6 декември е повдигнато обвинение на лицето, прави се разпит, на 9 декември се внася искане за вземане на мярка неотклонение под стража, тогава по време на мярката е обяснено, че той искал да дава обяснение, на 10 декември има писмено искане лицето да бъде конвоирано в ГДБОП за разпит, в същия ден прокурорите разпореждат то да бъде конвоирано в събота и неделя.

Илиев каза, че ще се направи проверка дали е имало кореспонденция между прокурора и служител на ГДБОП. Той уточни, че всичко това се случва в събота в почивен ден, когато прокурор отива на разпит на място в сградата на ГДБОП, а по принцип разследването се води от полицията, разпитите се извършват от полицаи. Те са описани в протокол по делото, но прокурорите са били шокирани, каза той. Самият Илиев отишъл на място в Съдебната палата, където прокурорите искали да отразят това в доклад и това присъства в доклад от зам.-главният прокурор. Аз се базирам на него, той е изпратен до ВКС и ВСС, защото това, което се случи, е недопустимо и ненормално, категоричен бе той.

По делото има трима прокурори, двама сега, единият в болничен, и двамата са изключително честни и с безупречна репутация, категоричен е Иво Илиев.

На въпроса има ли война между МВР и прокуратурата - той каза, че това не е в интерес нито на институциите, нито на обществото. Илиев не знае дали директорът на ГДБОП ще бъде викан на разпит.

Прокуратурата обвинява ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус"

Прокуратурата обвинява ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус"

Разследващи искали по-леко обвинение за Колев в замяна на показанията му

Тактиката да се оттегля протест и да се обещава по-леко наказание или да се пусне да пътува в чужбина - е незаконосъобразна, коментира обаче той. А на въпроса има ли заплаха за живота на обвиняемия Колев - Иво Илиев каза, че в прокуратурата няма такъв сигнал, МП може да осигури защита, посъветва той. Разследването по делото не е заплашено, но има опит за манипулация и конфронтация, в която прокуратурата не иска да влиза, категоричен е Иво Илиев.

Има информация, че обвиняемият е пренасял тези пари (б.а. 50 млн.лв.), съобщи той и отново заяви, че натискът върху прокуратурата от страна на ГДБОП е шокиращ и безпрецедентен.