ДВСК провежда постоянен контрол за това дали производителите спазват стриктно утвърдените стандарти и техническата документация за производството на продукти „Стара планина".

Това съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба, като изтъкват, че се правят всички необходими изследвания, които гарантират качеството и безопасността на продуктите с марката.

Уточнява се, че още през април НВМС е закупила всички серуми, които са необходими за изследване на четири вида меса в месните продукти. Чрез тях може да се установи дали има наличие на пилешко, телешко, свинско и конско месо.

Службата е в процес на закупуване и на специализирана техника за изследване на процентното съдържание на видовете месо в даден продукт. Дотогава тези проби ще се изпращат в европейски лаборатории.

При изчерпване на количествата Националният референтен център по безопасност на храните от животински произход има готовност да направи нови доставки за провеждане на необходими органолептични, микробиологични и физикохимични изследвания на месните продукти.

Шефът на НВМС д-р Войнов уточни, че лабораторни изследвания на продуктите „Стара планина" ще се правят по метода на анализ на риска.

До момента 39 предприятия са подали документи в НВМС за производство на месни продукти по утвърдените стандарти „Стара планина". Одобрени са 27 фирми, 11 заявки се обработват.

Едно от предприятията не е одобрено, тъй като не е отговорило на стриктните изисквания, посочи още Войнов.