Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2 при Видин, съобщават от МВР. Всички гишета на ГКПП "Видин-Калафат" работят в пълен обем. Времето за проверка на товарните автомобили е съкратено максимално, така че това да не нарушава правилата за защита на националната сигурност и граничния контрол.

От МВР отчитат, че днес преди обед е нямало чакащи товарни автомобили в подхода към граничния пункт.

Транспортното и вътрешното министерство, както и и всички институции, отговорни за организацията на движението и пропускането на трафика през граничния пункт, са в постоянна координация, за да се подържа нормално преминаване на товарните автомобили.

Съвместно с румънските власти е организиран "зелен коридор" за товарни автомобили, превозващи бързо развалящи се стоки, живи животни и опасни товари. Увеличен е броят на служителите, извършващи гранични проверки от двете страни. По искане на България Румъния е увеличила броя на контролиращите служители от данъчната си администрация (ANAF).

Създадена е също нова организация на движението, с която се избягва престоя за почивка в участъка между моста и зоната за контрол на румънска територия. Очаква се вследствие на това да не се образуват задръствания.

Предприетите мерки са постоянни, като предстои да бъдат въведени и нови.

Припомняме, че предиседмица в МВР се проведе среща по проблема с участието на заместник-министър Стоян Темелакиев, представители на Гранична полиция, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", консула на Румъния в България Флориан-Даниел Мазилу и Николай Рашков, представител на международните превозвачи.

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

Интензивен е трафикът на камиони и на ГКПП "Никопол" и "Кардам"