Правителството работи по създаването на обособен антитерористичен център, в който да бъде съсредоточена работата на службите в това направление. Това заяви по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът информира, че подготовката по изграждането на атитерористичното звено вече е започнала. Той уточни, че и в момента има такъв център, но трябвало да се направи реорганизация и експертите в сферата да бъдат концентрирани на едно място. Отделени са средства, избрано е и мястото, но структурата няма да бъде публична, допълни Борисов.

"Случаят в Пловдив ни даде основания, за да можем да заключим информацията в максимално кратък брой хора, както се казва поименно. В подобни времена просто много малко хора трябва да работят по случаите. Много тихичко ще го направим", каза премиерът, цитиран от БНТ.

Младен Маринов иска антитерористични центрове

Младен Маринов иска антитерористични центрове

Според него в някои случаи се налага информацията да не става обществено достояние

Той коментира случая с 16-годишния младеж от Пловдив, за когото се твърди, че е бил вербуван от ДАЕШ и подготвял терористичен акт на територията на областния град.

Борисов е на мнение, че не е имало как властите да не съобщят публично за случая с радикализирания младеж. Това обаче не била причината за изтичането на информация. Той отрече прокуратурата и МВР да имат вина за изтичането на данни по случая.

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Момчето е абсолютна жертва на интернет според адвоката му

Припомняме, информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и иснтитуции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

"Всеки може да се сдобие с тази информация като се разходи из Пловдив. За един, два часа един добър журналист ще стигне до хората. Въпросът е изкушението да го напишеш, изкушението да се направиш на велик в случая ни носи щета. Няма как да не оповестим случая, тъй като той влиза в съда", каза Борисов и добави, че той и вътрешният министър Младен Маринов дори не искали да чуят името на задържания ученик, а от МВР качили само кадри от намерените взривоопасни вещества.

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Решението ще е на прокурора на досъдебното производство

По думите на премиера откритите бомби били страховити. Той помолил Маринов да извика на място специалисти от спецотряда за борба с тероризма, които да видят веществата, за да се знае дали наистина става въпрос за сериозни експлозиви.

"Казаха - това са чудовищни мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора и са няколко пъти по-силни от тези в Сарафово", разкри Борисов.

Противодействието на радикализацията и тероризма през 2018 г. обсъдиха в МС

Противодействието на радикализацията и тероризма през 2018 г. обсъдиха в МС

Вътрешният министър обсъди