"Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти".

Това гласи позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България)

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив
Обновена

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив

За първи път у нас е предотвратен терористичен акт

От АЕЖ внасят сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), вътрешния министър Младен Маринов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Искането им е да се разследва изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. Настояването е шефовете на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители.

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Имал знаме на "Ислямска държава", пращали му клипове

От асоциацията ще настояват за санкция за агенцията, разкрила самоличността на детето. Те призовават за максимални санкиции от страна на ДАЗД към медията, нарушила правилата.

"Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност", пишат от АЕЖ и припомнят, че агенцията е разкрила самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му.

Ексшеф на ГДБОП видя големи пропуски на ДАНС по случая с 16-годишния от Пловдив

Ексшеф на ГДБОП видя големи пропуски на ДАНС по случая с 16-годишния от Пловдив

"Те не могат да бъдат структура, която само да предава сигнали към прокуратурата"

Репортер на агенцията е разпитал съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях, пишат от асоциацията като казват, че самоличността на младежа не би била разкрита без съдействие на институциите.

От журналистическата асоциация питат и чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив. "Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България", се казва в позицията им.

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

Адвокатът му контрира тезата на прокуратурата за подготовка за атентат

Резултатът от разгласяване на този случай е, че хората, които са вербували детето, могат да прикрият следите си и да се спасят от преследване. Осветено е най-ниското звено по веригата. Това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа, пишат от асоциацията.