"С чиста съвест мога да заявя, говорил съм с психолога и родителите на детето, че то не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив." Това обяви пред Би Ти Ви адвокатът на задържания 16-годишен джихадист от Пловдив Емил Велинов.

От чисто любопитство детето се интересувало от взривове. Тези взривни вещества, които са били намерени на тавана над дома на семейството, са такива, които са били изготвени до някаква първоначална степен и сами по себе си не могат да предизвикат взрив, ако не се оборудват с необходимите компоненти, обясни адвокат Велинов.

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Имал знаме на "Ислямска държава", пращали му клипове

Детето не е обучавано от "Ислямска държава", а кореспондирало онлайн с мъж от ДАЕШ на английски език, който му изшращал снимки. Ако детето е искало да използва вещества да предизвика взрив, щяло да ги използва, посочи адвокатът му.

Според защитника му детето е било подведено от хората, с които е разговаряло. Никаква не е била крайната цел на детето. Момчето не е имало намерение да предизвиква взрив или да взривява училището, в което учи, твърди адвокат Велинов.

По думите му наказанието, което предвижда Наказателния кодекс за такова повдигнато обвинение, е от 2 до 8 години лишаване от свобода. След като се съберат всички доказателства, трябва да бъде преценено, че това е леко ненавременно наказание. "Трябва да понесе някакво малко, справедливо наказание", посочи адвокатът му.

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив
Обновена

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив

За първи път у нас е предотвратен терористичен акт

Защитникът му е категоричен, че детето трябва да остане в семейната си среда, което му влияело положително. По думите на адвокат Велинов момчето си е вкъщи и се чувства по-добре след прекарани няколко дни в ареста. Детето е от добро българско семейство с три деца, които притежават дребен бизнес и правят всичко възможно да осигурят добро бъдеще на децата си.

Припомняме, вчера на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев съобщи, че 16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на терористичен акт, е вербувано от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). По думите му в помещенията, които младежът е използвал, било намерено знаме на терористичната групировка, както и книги.

Намерени били и множество готови и в процес на изготвяне взривни устройства. Едно от тях било т. нар. "тръбна бомба", каквито са използвани при атентати в САЩ. Открити са и 14,5 килограма взривно вещество, каквото е използвано при атентати в Белгия и Франция, както и при атаката в Сарафово през 2012 г.

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Момчето е абсолютна жертва на интернет според адвоката му