Досега България е била в периферията на терористичните набези. Вербуването на етнически българин вече показва, че страната ни също е на прицел

Това каза пред bTV проф. Владимир Чуков - учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма. Според него трябва да се анализира причината, която е откъснала 16-годишното момче от неговата среда.

Повод за думите му е ареста на 16-годишно момче в Пловдив, което съхранявало компоненти, с които би могло да направи бомба. Сигналът за необичайния интерес на детето е подаден от семейството.

Ексшеф на ГДБОП видя големи пропуски на ДАНС по случая с 16-годишния от Пловдив

Ексшеф на ГДБОП видя големи пропуски на ДАНС по случая с 16-годишния от Пловдив

"Те не могат да бъдат структура, която само да предава сигнали към прокуратурата"

Необичаен е случаят с 16-годишния ученик от Пловдив, вербуван от "Ислямска държава", заяви бившият секретар на МВР Николай Радулов. Правят се опити да се достигне до хора, които не изповядват мюсюлманската религия, каза той.

Необходими са още изследвания и анализи. България трябва да си промени подхода, защото очевидно част от този здрав монумент - българският етнос, очевидно вече дори няма как да не бъде засегнат от пропагандата на "Ислямска държава", каза Чуков.

По думите на Владимир Чуков, момчето, което бе обвинено за подготвяне на взрив, е част от една елитарна прослойка.

Престъпността се електронизира, а ние изоставаме аналогово, няма какво да противодейства на този киберпрестъпност. Над 51 % от световния БВП се произвежда от престъпните организации и техните организации за препиране на пари, заяви Радулов.

По думите му "зарибяването" обикновено става в затворени групи. Тук имаме едно момче от добро семейство и нищо не предвещава, че той се е интересувал от такива проблеми, каза Радулов.

Според Радулов добро впечатление прави това, че родителите са потърсили службите за сигурност. Досега един от основните проблеми беше, че нямаше особена информация и никой не обръщаше внимание колко сериозна и опасна може да бъде радикализацията, каза Радулов.