От главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обсъждат отмяна на профилактиката на сирените на 1 април, пише "24 часа", цитирайки говорителя на дирекцията Валентин Кръстев.

В социалните мрежи отсега започнаха предупреждения към избягалите от войната в Украйна да не изпадат в паника, ако чуят сирени на 1 април, защото това не е сигнал за бомби, а проверка на системата.

Дават 2,8 млн. лв. за сирени в Стара Загора и Гълъбово

Дават 2,8 млн. лв. за сирени в Стара Загора и Гълъбово

Целта е превенция на хората при бедствия, аварии и катастрофи

"Украинците са само част от причината. Все пак трябва да мислим и за българското население. След последните международни събития и българите, които не са знаели, че предстои такава проверка, може да се притеснят", обясни Кръстев.

Към момента не е планирано бежанците да бъдат специално предупредени от МВР за евентуалната проверка на сирените, а и няма как да стане.

През последните четири седмици, откакто е започнала руската инвазия, подобни предупреждения са ежедневние в Украйна. При воя на сирените, хората се втурват към най-близкото бомбоубежище или мазе и чакат опасността да премине, така че може да се очаква избягалите у нас да се притеснят.

292 са годните бомбоубежища, в метрото се побират близо 1 млн. души

292 са годните бомбоубежища, в метрото се побират близо 1 млн. души

734 са подобните обекти на територията на цялата страна

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението традиционно се тества два пъти годишно - в първите работни дни на април и на октомври.

През февруари правителството взе решение да задели над 4 млн. лв. за подновяването на запасите от калиев йодид и за ремонт на предупредителните системи, тъй като по думите на премиера Кирил Петков част от нея "няма достатъчна възможност да работи".

Разполагаме с около 600 скривалища

Разполагаме с около 600 скривалища

Противорадиационните укрития са 153