Прокуратурата внесе в съда обвинението срещу мъж и жена за престъпления против паричната и кредитната система и за документно престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

Обвинени са 48-годишният И. Н. и 54-годишната Д. А. Според разследването обвиняемият И. Н. се снабдил с множество листове с отпечатани на тях изображения на банкноти с евро, които не били в завършен вид, и с нарязани банкноти с изображения на 100 щатски долара, които също не били в изцяло завършен вид, които обвиняемата Д. А. се съгласила да съхранява в дома си.

За извършване на дейност по изготвяне на неистински парични знаци двамата обвиняеми се снабдили и с множество други предмети, материали и оръдия, които съхранявали в обитаваните от тях жилища, както и на работното място на обвиняемия И. Н. в гр. София.

Чрез машина за топъл печат, закупена през 2020 г., обвиняемата Д. А. многократно извършвала орелефяване на множество банкноти от по 100 щатски долара, които обвиняемият И. Н. донесъл в дома ѝ. По този начин парите имали завършена форма.

Фалшиви пари от печатницата към ВУЗ-а били пуснати вече в оборот

Фалшиви пари от печатницата към ВУЗ-а били пуснати вече в оборот

Експертиза на БНБ казва, че банкнотите са по-скоро фалшиви пари, а не реквизитни

На И. Н. и Д. А. е повдигнато обвинение за това, че от неустановена дата до 15 март 2021 г. на различни места в гр. София в съучастие като съизвършители държали фалшиви 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота 100 щатски долара. Другото обвинение е за това, че от неустановена дата до 15 март 2021 г. на различни места в гр. София в съучастие като съизвършители пазили и укривали предмети, материали и оръдия, за които знаели, че са предназначени за изготвяне на неистински парични знаци - банкноти с курс в страната и чужбина и пощенски марки.

Те са отпечатани на офсет заготовки за изработка на неистински парични знаци с номинал 100 щ.д. в различна степен на завършеност, заготовки за банкноти с номинал 100 евро, материали от предпечатна подготовка, печатни форми, печатни форми за висок печат, лепила и други материали, технически средства включително преса за термопечат.

На Д. А. е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата до 15 март 2021 г. в гр. София изготвила фалшиви 18 171 броя банкноти с номинална стойност всяка банкнота 100 щатски долара, с курс в страната и в чужбина.

Тя е обвинена и за това, че от неустановена дата до 15 март 2021 г. на различни места в гр. София, в съучастие като съизвършител с И. Н. държали фалшиви пари в големи количества, а именно 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота 100 щатски долара. Тя държала и укривала предмети, материали и оръдия, за които знаела, че са предназначени за съставяне на неистински български дипломатически паспорт.

И двамата обвиняеми са български граждани, със средно образование, неосъждани.

Обвиняемият И. Н. е с мярка за неотклонение задържане под стража, а обвиняемата Д. А. е с мярка за неотклонение подписка. Предстои насрочване на разпоредително заседание от Софийски градски съд.

Припомняме, на 16 март на брифинг бе съобщено за печатница за фалшиви пари на територията на висше учебно заведение в София.