ВКС окончателно оправда двамата полицаи Божидар Проданов и Ирен Вълев по обвинението, че са причинили смъртта на Пламен Куцаров. Делото пред ВКС е образувано по касационна жалба на двамата частни обвинители и граждански ищци и потвърждава решението на съдилищата на две инстанции.

Припомняме, Пламен Куцаров почина на 21 януари 2009 г. при арест и по време на придвижването му с полицейски бус от Института по психология към МВР към бившата сграда на ГДБОП. Тогава вътрешен министър беше социалистът Михаил Миков, който призна за грешка на МВР. Куцаров бе арестуван по разследване на група за отвличания.

Полицията с вина за смъртта на Куцаров?

Полицията с вина за смъртта на Куцаров?

Това съобщи генералният комисар на МВР Павлин Димитров

Обвинението срещу полицаите бе, че в условията на независимо съпричинителство са причинили смъртта на Пламен Куцаров поради немарливо изпълнение на правно регламентирана полицейска дейност, представляваща източник на повишена опасност - използвали са помощни средства (белезници) и са употребили физическа сила по отношение на задържано под полицейски арест лице. Според заключенията на съдебни медици Куцаров е умрял от задушаване, като по тялото му са установени травми, а в стомаха бучка неразграден амфетамин. Друго становище посочваше внезапен сърдечен арест.

Върховните съдии приемат, че независимо от различията в експертните мнения като цяло, експертите са единодушни в това, че нито едно от външните увреждания по тялото на Куцаров не е в пряка причинна връзка с неговата смърт. Съдът приема експертизата, че има наранявания по ръцете и гърба заради продължителното носене на белезници. По делото обаче не е установено нито едно действие или бездействие на обвиняемите, което да е в пряка връзка със смъртта.

В решението на ВКС обаче се признава, че "цялостното провеждане на специализираната полицейска операция, макар да търпи критики във връзка с реализацията ú, е извън инкриминираното по делото поведение на двамата подсъдими и касае действия и на значителен брой други лица. Участието на подсъдимите представлява само един твърде кратък епизод от цялата операция, състоящ се в конвоиране на задържано в рамките на операцията лице, по отношение на което поначало могат да бъдат приложени помощни средства, каквито са белезниците"