Софийски градски съд остави в ареста Стефан Георгиев и Атанас Спасов - обвинени в убийството на таксиметров шофьор в началото на тази година в столичния квартал "Надежда".

Според прокуратурата 61-годишният Атанас Спасов е поръчал убийството на таксиметровия шофьор Борислав Петков. Държавното обвинение смята, че физически извършител е другият обвиняем -26-годишният Стефан Георгиев. В съдебната зала прокурорът поиска спрямо двамата мъже да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", защото в противен случай те могат да се укрият или да извършат ново престъпление.

Бандата, задържана на АМ "Тракия", убила свой авер, за да не пропее

Бандата, задържана на АМ "Тракия", убила свой авер, за да не пропее

Има и други случаи на силови действия спрямо свои членове

Адвокатката на обвиняемите поиска от съдебния състав да наложи по-лека мярка "домашен арест". Според нея няма опасност Георгиев и Спасов да се укрият, защото имат постоянен адрес. По думите й няма обосновано предположение, че именно клиентите й са извършили престъплението. Тя посочи, че никъде в кориците на делото няма доказателства, че двамата са се познавали с таксиметровия шофьор.

Пред съда Георгиев заяви, че не е виновен. Той помоли магистратите за по-лека мярка, защото "изпълнявал домакински задължения и се грижи за детето си". Спасов пък каза, че обвинението е долна инсинуация и поиска да бъде под домашен арест, за да може детето му да го вижда и да не се притеснява.

Съдът обаче счете, че е налице обосновано предположение, че двамата са извършили деянието, в което са обвинени. Според магистратите, ако им бъде наложена по-лека мярка Спасов и Георгиев могат да извършат ново престъпление.

Решението на съдът не е окончателно и подлежи на обжалване.

Припомняме ви, че по-рано днес от прокуратурата и МВР посочиха, че убитият е бил подсъдим по дело от 2012 г. за участие в организирана престъпна група. Основната версия за убийството е, че таксиметровият шофьор е бил убит от други членове на групата, за да не изтече от него информация за дейността им. Двамата обвиняеми за убийството бяха задържани преди дни при спецакция за залавянето на организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда.