Разкрито е убийството на таксиметров шофьор, извършено през февруари тази година в столицата. Това бе съобщено на съвместен брифинг на Софийската градска прокуратура, Специализираната прокуратура и МВР.

Говорителят на градската прокуратура Емилия Русинова посочи, че убийството е било извършено на 11 февруари тази година в кв. "Надежда". По думите й в резултат на работата по това дело се е стигнало до арестуването на няколко души, за които са събрали доказателства , че са съпричастни към извършеното престъпление.

Спецакция в София
Обновена

Спецакция в София

Задържани са два автомобила на магистрала "Тракия"

Русинова уточни, че на две от лицата е повдигнато обвинение за убийство. Те са задържани за срок от 72 часа и в рамките на днешния ден ще бъдат изправени пред съда с искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

В хода на работата е било установено, че тези лица извършват разнородна престъпна дейност, но това е предмет на разследване на спецпрокуратурата. Единият от задържаните е физическият извършител, а другият е подбудител, уточни Русинова.

Иван Гешев, административен ръководител на спрецпрокуратурата, добави, че починалият таксиметров шофьор е бил подсъдим по производство от 2012 г. за участие в организирана престъпна група за контрабанда и разпространение на наркотици.

Основната версия за убийството е, че шофьорът е убит от групата, в която е участвал, защото другите членове са се опасявали, че през него ще изтече информация за дейността им.

След като от СДВР са започнали работа по убийството е станало ясно, че групата се е занимавала с широк спектър от престъпна дейност. Тогава ГДБОП и спецпрокуратурата са се включили в разследването. В резултат на това за били задържани и привлечени като обвиняеми още три лица.

Четирима арестувани за въоръжен грабеж в София

Четирима арестувани за въоръжен грабеж в София

Нападението е извършено тази сутрин, мъжете са стари познайници на полицията

В рамките на разследването са задържани огромно количество контрабандни цигари на стойност на 3,5 мнл. лв в един контейнер на пристанище Варна. Освен цигарите са задържани и малко количество амфетамини, марихуана, кокаин.

На свой ред главният секретар на МВР Младен Маринов коментира, че групата е добре организирана, а самото убийство на таксиметровия шофьор показва, че "нямат спирка", когато има заплаха от изтичане на информация по отношение на членове на групата.
По думите му е имало и други случаи, в които те са използвали силови действия спрямо други членове на групата. Убитият таксиметров шофьор е бил в състава на такава група, но е бил преценен като "слабо звено" в групата, уточни Маринов.