Съдът потвърди първоначалния арест на Космас Джероме, привлечен като обвиняем за убийството на таксиметров шофьор. Определението е окончателно, съобщиха от Варненския апелативен съд.

Джероме е привлечен като обвиняем затова, че в съучастие с Ренета Козарова извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков. Втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата на обвиняемия за по-лека мярка за неотклонение.

Двама непълнолетни задържани за убийството на таксиметров шофьор

Двама непълнолетни задържани за убийството на таксиметров шофьор

Жертвата беше намушкана до русенското село Николово

Защитата на 26-годишния Космас представи пред съда експертно заключение на медици от 2016 година, с което се установява 60% инвалидност на обвиняемия, придобита хемипареза в дясната част на тялото, в резултат на заболяване. Космас получавал и инвалидна пенсия(120 лв), която към деня на убийството на таксиметровия шофьор била преведена и все още не била изтеглена.

По този начин адвокатът на обвиняемия обясни, че клиентът му нямал мотив за убийство, тъй като имал налични финансови средства. Освен това у него не били открити вещи на пострадалия. С увредена ръка Джероме не би могъл да нанесе фаталните удари.

Според защитата, тези доказателства ще разколебаят обоснованото предположение за авторството на деянието. За разлика от тези твърдения, прокуратурата счита, че събраните свидетелства обосновават категорично, участието на Космас в убийството, извършено в съучастие с Ренета.

Военни помогнали за задържането на убийците на таксиметровия шофьор

Военни помогнали за задържането на убийците на таксиметровия шофьор

Съдействали за разкриването на престъплението

Според Наказателния кодекс за повдигнатото обвинение - грабеж, придружен с убийство, се прилага наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без право на замяна. Свидетелствата, веществените доказателства, както и самопризнанията на съучастничката на обвиняемия, обосновават предположението, че Космас е съпричастен към престъпното деяние. Според Рената, "за да придобият кураж" двамата са приели наркотично вещество, непосредствено преди убийството.

Магистратите от втората съдебна инстанция също бяха категорични, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът намира в тежката санкция на закона, както и в липсата на адресна регистрация. Въпреки твърдението на Космас, че живее постоянно в Дългопол с майка си, разследващите са събрали информация, че двамата обвиняеми са живели в Пловдив, после са сменили няколко квартири във Варна, а към деня на убийството са напуснали и последната квартира.

Поредица от експертизи, които предстои да бъдат назначени ще установят обективните факти по делото, както и дали здравословното състояние на Космас позволява престоя му в ареста.

Припомняме, в началото на април край варненското село Каменар бе открит убития таксиметров шофьор.